Kaip praneša „Euobserver“, 73 proc. britų ir 58 proc. vokiečių mano, kad atskiros ES šalies narės parlamentui arba kelių parlamentų grupei turėtų būti suteikiama teisė blokuoti naujuosius siūlomus ES teisės aktus. Pagal šiuo metu galiojančią tvarką, teisės aktų siūlymai gali būti grąžinti atgal į Europos Komisiją (EK), jei tam pritaria trečdalis visų ES šalių narių parlamentų.

Tuo tarpu daugumos apklaustųjų Prancūzijoje ir Vokietijoje nuomone, su ES imigrantų prieiga prie socialinės apsaugos sistemų, ES įdarbinimu bei baudžiamosios teisės įstatymais bei regionų subsidijavimu susiję klausimai turėtų būti sprendžiami nacionaliniu, o ne ES lygmeniu.
Tačiau Vokietijos rinkėjai mano, kad su aplinkosauga, klimato kaita bei prekyba susiję klausimai turėtų būti sprendžiami Briuselyje.

Be to, keturis kartu daugiau vokiečių nei britų remia gilesnę eurointegraciją.

Viešosios nuomonės apklausą atliko „Open Europe“ aktyvistų grupė, reikalaujanti, kad ES telktų daugiau dėmesio reglamentavimo panaikinimui bei vieningai rinkai. Šios apklausos rezultatai buvo paskelbti vasario 27 d. įvyksiančio Vokietijos kanclerės Angelos Merkel vizito Londone išvakarėse.

JK ministro pirmininko Davido Camerono vadovaujama vyriausybė ketina A. Merkel, kurią daugelis vertina kaip įtakingiausią ES politikę, paversti savo sąjungininke. Be to, JK užsienio reikalų ministras Williamas Hague’as ją apibūdina kaip svarbiausią JK partnerę.

Dėl šios priežasties JK A. Merkel ketinama surengti prabangų priėmimą.

A. Merkel taps pirmąja Vokietijos kanclere istorijoje, kuri sakys kalbą tiek Lordų, tiek ir Bendruomenių rūmuose bei atsigers arbatos su JK karaliene Elžbieta II.

JK vyriausybė pageidauja, kad ES telktų daugiau dėmesio vieningos rinkos projekto užbaigimui bei deryboms dėl prekybinių sutarčių su Japonija, Kinija ir JAV sudarymo.

Tačiau į JK pageidavimų sąrašą taip pat įeina ir JK narystės ES sąlygų peržiūrėjimas. Tai D. Cameronas pažadėjo įvykdyti, jei JK Konservatorių partija laimės 2015 m. įvyksiančius rinkimus.

Tikėtina, kad JK teisė nebalsuoti dėl ES teisės aktų, susijusių su darbo ir socialiniais reikalais, įskaitant prieštaringai vertinamą darbo laiko reglamentavimo direktyvą, bet kuriuo atveju atsidurs JK pageidavimų sąrašo viršuje kartu su ypatingų sąlygų Londono Sičio finansų centrui užtikrinimu.

Nors 2013 m. rudenį vykusios priešrinkiminės kampanijos metu A. Merkel kalbėjo apie galimybę grąžinti dalį kompetencijų iš Briuselio atgal ES šalių narių vyriausybėms, mažai tikėtina, kad ji savo vizito metu pasiūlys D. Cameronui naujų nuolaidų.