„Prisimenant situaciją prieš dvejus metus, kai buvo iškilęs denominacijos pavojus, dabartinis progresas įkvepia. Tačiau tai nereiškia, kad jau visiškai išlipome iš pavojaus zonos“, - sakė ECB viceprezidentas Vitoras Constancio.

Sumažėjęs euro žlugimo pavojus, Bankų sąjungos sukūrimo artėjimas bei gerėjantys bankų balansai prisideda prie situacijos gerėjimo. 2013 m. rezultatai rodo, kad bankų balansai ir toliau gerėjo, o finansų institucijos pradėjo aktyviau dalyvauti tarptautinių valstybinių įsiskolinimų instrumentų taikymo procese.

Tačiau finansinė fragmentacija vis dar akivaizdi. Nuo 2002 m., kai buvo įvestas euras, euro zonoje buvo stebima bankų jungimosi tendencija. Tačiau prasidėjus krizei, integracija buvo nustelbta į iki euro įvedimo buvusį lygį.

Finansinė fragmentacija bankų sektoriuje susijusi su skolinimosi įkainių smulkiajam ir vidutiniam verslui svyravimais. Šie skolinimosi įkainiai siejami su ekonomikos augimu euro ir bendros rinkos zonose. ECB ir EK parengtose ataskaitose teigiama, jog situacija vis dar prastesnė nei buvo iki krizės, todėl būtina skatinti didesnę integraciją pinigų, bankų, obligacijų ir akcijų rinkose. „Grįžimas prie geresnių finansinės integracijos rodiklių neįvyks savaime, tam reikia nuoseklių politinių veiksmų trumpalaikėje perspektyvoje, ypatingai svarbus Bankų sąjungos projekto įgyvendinimas, o nacionaliniu lygmeniu būtinos struktūrinės reformos“, - patikino V. Constancio.

Dvi kasmetinės ES finansinės integracijos ir ES finansinio stabilumo bei integracijos ataskaitos buvo pristatytos per konferenciją, įvykusią pagrindinėje ECB būstinėje, įsikūrusioje Vokietijos Frankfurto mieste.

„Šiose ataskaitose pažymima Bankų sąjungos projekto įgyvendinimo svarba finansų sektoriaus pajėgumo atkūrimui, o tai reikštų paramą ekonominiam bendrosios rinkos aktyvumui nekeliant papildomo pavojaus visuomenei“, - sakė už vidaus rinką ir paslaugas atsakingas eurokomisaras Michelis Barnier.

„Naujoji teisinė bazė reikalinga tam, kad bankams būtų taikomos tos pačios rinkos disciplinos taisyklės kaip ir kitiems verslo subjektams ir jie nebūtų remiami iš mokesčių mokėtojų pinigų“, - pridūrė M. Barnier.