Europos Ombudsmenas tiria skundus dėl netinkamo ES institucijų administravimu. Bet kuris su tuo susidūręs ES pilietis, gyventojas, įmonė ar asociacija gali pateikti skundą Ombudsmenui.

Europos piliečių metų baigiamojo renginio metu Vilniuje iš Airijos kilusi Ombudsmenė E. O'Reilly kreipėsi į politikus ir visuomenę ragindama atkreipti dėmesį ne tik į ekonominius aspektus, bet ir į ES tapatybės bei legitimumo krizę. „Mes turime galvoti apie tas vertybes ir principus, kurių pagrindu ES buvo sukurta, – ne vien apie ekonominius aspektus, bet visų svarbiausia – apie pagarbą pagrindinėms teisėms, laisvės sąvoką, solidarumą, mažumų apsaugą bei kultūrų ir kalbų įvairovę. Mums reikia „žmogiškos Europos'“, – kalbėjo Ombudsmenė.

Pasak E. O'Reilly, Europos Parlamento rinkimai, įvyksiantys 2014 m. gegužę, suteiks realią galimybę piliečiams būti išgirstiems ES lygmeniu. Milijonai balsuotojų išrinks atstovus Europos Parlamente ir per juos nulems Europos Komisijos pirmininko rinkimų rezultatus. Ombudsmenė pabrėžė, jog naujai išrinkti politikai turės būti pakankamai drąsūs tam, kad paskatintų ES piliečius žvelgti toliau nei savo asmeniniai ar šalies interesai.

Emily O'Reilly taip pat kreipėsi į ES institucijas skatindama jų veiklos skaidrumą ir atskaitingumą tam, kad jos nebūtų traktuojamos kaip atitolusios nuo žmonių interesų. Ombudsmenės įsitikinimu, ES institucijos turi veikti taip, kad būtų išsklaidyti įtarimai, jog kai kurie aukštas pareigas einantys tarnautojai veikia konkretiems verslo interesams. „Mūsų ES institucijos turi veikti nepriekaištingai ir būti suvokiamos kaip gebančios atsispirti arogantiškam ir savanaudiškam elgesiui. Kadangi ES ir taip kartais pritrūksta politinio legitimumo, jos institucijos turi visada išlikti „auksiniu“ šios srities standartu“, – pažymėjo O'Reilly.