Čia po vienu stogu įsikūrė visos Lietuvoje veikiančios Europos Sąjungos institucijos - Europos Komisijos atstovybė, Europos Parlamento informacijos biuras ir Europos lyčių lygybės institutas.

„Europos namuose" veiks visiems lankytojams atvira biblioteka, bus organizuojami įvairūs seminarai, susitikimai ir diskusijos. Čia bus galima rasti naujausių leidinių, vaizdo ir garso medžiagos, susijusios su Europos Sąjunga.

Atidarymo ceremonijoje sveikinimo žodį tarė D. Grybauskaitė, kuri atskleidė, kad gimė šalia esančiame name.

„Aš niekada nemaniau, kad Europos namai gali būti taip arti tos vietos, kurioje aš praleidau vaikystę, kad šios dienos Lietuva pirmininkaus visai Europai kaip lygiavertė laisva šalis su visomis teisėmis, kurias turi visos Europos Sąjungos šalys", - kalbėjo šalies vadovė.

Pasak jos, visos po vienu stogu įsikūrusios institucijos padės lietuviams bendrauti, matyti Europą, keistis nuomonėmis. "Lietuvos žmonės galės čia ateiti tam, kad sužinotų daugiau apie Europą, išsakytų, kas jiems blogai. Pritariu visiems, kas nori matyti kalbėti ir pasisakyti bet kokiu klausimu, nes Europa būtent tokia ir yra - atvira ir girdinti", - pabrėžė D. Grybauskaitė.

Prie atidarymo ceremonijos taip pat susirinko grupelė protestuotojų, laikančių plakatus su užrašais "Finansinėms reperesijoms - NE!", "Europa, apgink mūsų teises", todėl kalbėdama apie galimybę išsakyti savo nuomonę, prezidentė apeliavo būtent į tuos žmones.

„Daugiau nei pusė milijardo tų pačių vertybių ir interesų vienijamų Senojo žemyno gyventojų turės savo namus Lietuvoje. Simboliška, kad jie atidaromi mūsų šalies pirmininkavimo Europos Sąjungai išvakarėse. Europa yra atvira, girdinti ir norinti suprasti kiekvieną savo pilietį. Todėl labai džiaugiuosi, kad mes turėsime vietą, kuri galės priimti kiekvieną europietį ir būti jam draugiška, suprantanti ir padedanti", - sakė šalies vadovė.

Pasak Prezidentės, atverdami „Europos namus" pačioje sostinės širdyje, mes dar labiau priartiname Europą prie savo gyvenimo. Minėdami Europos piliečių metus ir ruošdamiesi netrukus prasidėsiančiam Lietuvos pirmininkavimui Europos Sąjungos Tarybai, lietuviai turi išskirtinę progą aktyviau įsitraukti į europiečių gyvenimą ir dalyvauti kuriant mūsų visų Europą.

Susirinkusiesiems į „Europos namų" atidarymą Prezidentė palinkėjo niekada nepamiršti garbingai, sąžiningai ir atsakingai vykdyti savo europietiškų pareigų ir prisidėti prie Europos ateities kūrimo.