Kaip praneša „Euractiv“, Vyšegrado grupė, kurią sudaro Lenkija, Čekija, Vengrija ir Slovakija, siekia diversifikuoti gamtinių dujų importą tam, kad būtų išvengta pavojų, susijusių su galimu Rusijos dujų ir naftos srautų panaudojimu politiniam spaudimo buvusioms sovietinėms respublikoms darymui.

2009 m. dujų tiekimas buvo nutrūkęs kilus ginčui tarp Rusijos ir Ukrainos, per kurios teritoriją driekiasi dujotiekis. Centrinės Europos valstybės baiminasi, kad ir vėl gali kilti pavojus dėl įtemptų santykių tarp Rusijos ir Vakarų dėl Rusijos vykdomo Krymo užgrobimo.

Praėjusiais metais Rusijos dujų milžinė „Gazprom“ Europos Sąjungai (ES) ir Turkijai pardavė 162 mlrd. kubinių metrų gamtinių dujų, 86 mlrd. iš jų buvo tiekiama per Ukrainos teritoriją. „Gazprom“ kovo 7 d. be užuolankų pareiškė galinti sustabdyti dujų tiekimą į Ukrainą, jei ši nepadengs susidariusių įsiskolinimų.

Kaip teigiama Čekijos Užsienio ministerijos pranešime, Vyšegrado valstybių ambasadoriai Vašingtone išsiuntė JAV Atstovų rūmų pirmininkui Johnui Boehneriui laišką, prašydami, kad būtų pašalintos kliūtys bei taptų įmanoma pradėti eksportuoti JAV skalūnų dujas į Centrinės Europos regioną.

„Dėl šiuo metu vykstančios skalūnų dujų revoliucijos JAV, šios šalies įmonės ieško galimybių dujas eksportuoti, tarp galimų krypčių yra ir Europa. Tačiau egzistuojančios biurokratinės kliūtys dėl licencijų patvirtinimo eksporto į laisvai prekybos zonai nepriklausančias valstybes, tarp kurių ir į Vyšegrado grupę įeinančios valstybės, - tai didžiausia problema“, - rašoma J. Boehneriui adresuotame laiške.

J. Boehnerio parama

J. Boehneris savo pareiškime išreiškė paramą šiai iniciatyvai.

„Tikiuosi, kad JAV prezidentas Barackas Obama atkreips dėmesį į šį mūsų sąjungininkų kreipimąsi bei įpareigos JAV energetikos sekretorių nedelsiant patvirtinti užklausas dėl gamtinių dujų eksporto bei padaryti viską, kas tik įmanoma tam, kad JAV dujos būtų panaudotos priklausomybės nuo Rusijos sumažinimui tiek draugiškose Europos valstybėse, tiek ir visame pasaulyje“, - rašoma J. Boehnerio pareiškime.

B. Obamai nereikia Kongreso paramos tam, kad patvirtintų užklausą dėl gamtinių dujų eksporto. Jis dažnai kaltina Kongresą tuo, kad šis delsia priimti sprendimus svarbiais klausimais, todėl B. Obama pageidauja pasinaudoti jam suteiktomis galiomis, kad padarytų kuo daugiau be Kongreso pritarimo. Tačiau Baltųjų rūmų pirmininkas Joshas Earnestas kovo 7 d. pareiškė, kad įstatymų pakeitimai neduos skubių rezultatų, o Europos gamtinių dujų atsargos dėl šiltos žiemos viršija normą.

„Kol kas nėra jokių požymių, jog šiame regione gali kilti gamtinių dujų trūkumo pavojus“, - patikino J. Earnestas.

Analitikų teigimu, JAV gamtinės dujos nepasieks Europos rinkų anksčiau 2016 m., todėl nebus įmanoma suteikti alternatyvos šiuo metu Ukrainą apėmusios krizės akivaizdoje.

Už energetiką atsakingo eurokomisaro Guntherio Oettingerio kovo 9 d. išplatintame interviu teigiama, jog jis nesitiki, kad Rusija nutrauks dujų tiekimą Europai dėl Ukrainos krizės.

„Netikiu, kad tai Rusijai būtų naudinga“, - patikino G. Oettingeris.

Centrinės Europos valstybės tiesia naujus dujotiekius bei plečia galimybes keisti dujų tiekimo kryptį tam, kad būtų pasirenkami lankstesni variantai, tačiau kol kas šis regionas 70–100 proc. priklausomas nuo Rusijos dujų.

Lenkija Baltijos jūros pakrantėje stato suskystintų dujų terminalą. Tikimasi, kad iki šių metų pabaigos šie darbai bus užbaigti. Taip pat ši valstybė remia šalies viduje vykdomą skalūnų dujų žvalgybą, tačiau kol kas tai nepateisino vilčių, tuo tarpu Čekijoje protestai dėl aplinkosaugos užkirto kelią skalūnų dujų žvalgybos planams.