„Mes manome, kad, jeigu Ukraina prisijungtų prie Muitų sąjungos, ir tada koordinuotume savo bendras pastangas derybose su europiečiais, mes turėtume daugiau galimybių išsiderėti geresnes prekybos ir ekonominių santykių sąlygas su mūsų pagrindine partnere, nes Europa lieka mūsų pagrindine prekybos ir ekonomikos partnere“, – kalbėjo jis diskusijų klube „Valdai“.

Be to, pasak Rusijos lyderio, už tai, kad Ukrainos jungimosi prie Muitų sąjungos derybų proceso metu Maskva sutinka mažinti energijos išteklių kainas ir atverti savo rinkas, Ukraina turėtų apie 9 mlrd. dolerių naudos.

V.Putinas sutinka, kad Ukrainos asociacija su Europos Sąjunga atvers jai naujas rinkas.

„Na taip, dėl to ekonomika tampa liberalesnė. Bet ar sugebės susidoroti su tokiu liberalizmu pati Ukrainos ekonomika? – klausia jis. – Nežinau, ne mūsų tai reikalas, partneriai ukrainiečiai turi patys apsispręsti“.

„Bet kur mūsų problema? Jeigu gynybos muitais lygis bus dar žemesnis Ukrainoje, į Ukrainą ims plūsti gana geros kokybės ir pigios europinės prekės. Jos iš Ukrainos vidaus rinkos ims spausti Ukrainos gamybos prekes. Kur? Pas mus. Ir štai tai ir kuria problemas“, – pareiškė V.Putinas.

Jis nurodė, kad Maskva jau perspėjo Kijevą, kad jai teks kažkokiu būdu ginti savo rinką.

„Mes iš anksto apie tai tiesiai ir sąžiningai sakome, kad paskui mums nepriekaištautų, kad mes kažkam trukdome ar verčiame abejoti suverenia teise priimti sprendimus dėl sąjungos“, – sakė V.Putinas.

Rusijos prezidentas dar paminėjo, kad Rusija nori pasirašyti naują bazinę sutartį su Europos Sąjunga, taip pat nagrinėja klausimą dėl sutarties su ES dėl laisvosios prekybos zonos.

„Skirtumas tik tas, kad mes derybų proceso metu dėl stojimo į PPO (pasaulinę prekybos organizaciją) pasiekėme vieno apsaugos muitais lygio ir kad mums tai sunku, nes konkuruoti su pigiomis ir kokybiškomis prekėmis (iš ES) žemės ūkio srityje, žemės ūkio technikos, ir kai kuriose kitose šakose, mums yra sudėtinga, – prisipažino jis. – Bet apsaugos muitais lygis mūsų yra didesnis, negu Ukrainos beveik dviem kartais“.

„Kodėl mes negalime žengti į priekį naujos bazinės sutarties link, o po to ir sutarties dėl laisvosios prekybos link? Todėl kad mūsų partneriai, mūsų nuomone, kelia mums padidintus reikalavimus ir, iš esmės, kiša mums kitą sutartį, kurą mes vadiname „PPO plius“. Tai PPO reikalavimai atverti rinkas ir dėl kai kurių kitų parametrų, pavyzdžiui, dėl standartų ir taip toliau, ir plius dar kažką. Bet mums pirmiau reikia „suvirškinti PPO“, – aiškino V.Putinas.