„Mano nusistatymas- kiek galima neiti prieš gamtą. Gamta mums primena, kaip ir šito ugniakalnio atveju, kad su ja reikia kalbėtis nusiėmus kepurę, o prievartauti gamtą, keisti genetiškai organizmus, ar tai būtų maistui vartojami organizmai, ar tai būtų galų gale klonavimai ar padarų gaminimai su gresiančiu kada nors ateityje žmogaus klonavimu. Tokie dalykai labai nepatrauklūs ir aš jų iš esmės nenorėčiau“, - trečiadienį kalbėdamas video tilto su Lietuva metu, sakė V. Landsbergis.

Jis pasakojo, kad EP Aplinkosaugos ir maisto komitete teko spręsti gyvulių šėrimo gyvuliniais produktais klausimą.

„Buvo kategoriškai nutarta nepritarti tam, kad gyvulinės kilmės baltymai būtų įterpiami į galvijų maistą. Šiurkščiau sakant, kad karvės būtų šeriamos mėsa, joms apie tai nežinant. Ir iš to gaunant daugiau ar geresnio pieno. Tai ėjimas prieš gamtą, kurio ji nenumatė. Ir Viešpats Dievas, kas juo tiki, to nenumatė. Kad žoliaėdžiai ėstų ne žolę, o žuvis, nežinodami, ką jiems įterpia į maistą. Štai tie ėjimai prieš gamtą, prieš prigimtį man yra nepatrauklūs ir kelia instinktyvų pasipriešinimą“,- sakė europarlamentaras.

Šią savaitę Europos Parlamente oficialiai pradėti rinkti parašai palaikyti minėtą deklaraciją dėl genetiškai modifikuotų organizmų (GMO) naudojimo Europos Sąjungoje. Jeigu per tris mėnesius pavyks surinkti daugiau nei pusės iš 736 EP narių parašus, prie GMO klausimo turės iš naujo grįžti Europos Komisija. Kovo pradžioje buvo priimtas sprendimas leisti auginti ne tik genetiškai modifikuotus kukurūzus, bet ir bulves.

„Skirtingų Europos Sąjungos šalių narių visuomenės yra vieningai „prieš“ GMO naudojimą, tačiau Europos Komisija vis tiek įteisino šių kontraversiškų organizmų naudojimą. EP vyraujanti nuostata taip pat yra nepalanki GMO, todėl tikiuosi, kad reikiamą parašų kiekį surinksime“, - sako europarlamentaras Z.Balčytis.

Deklaracijoje teigiama, jog Pasaulio Sveikatos Organizacijai turint rimtų abejonių dėl genetiškai modifikuotų bulvių poveikio žmonių sveikatai, GM produktų plėtra neturėtų vykti, kol šios abejonės nėra visiškai išsklaidytos.

Internete platinamą ES piliečių peticiją jau pasirašė per 598 tūkst. žmonių.