„Sirijos atžvilgiu reiškiame tikrą gilų susirūpinimą dėl krikščionių likimo, kai islamiškieji ekstremistai puldinėja jų rajonus. Bet norėčiau žinoti, ar tų rajonų nėra bombardavę ir vyriausybinių pajėgų lėktuvai“, - domėjosi V. Landsbergis.

„Štai rūpinantis krikščionių padėtimi, verta paklausti ir apie tuos (bei jų šeimas), kuriuos išnuodijo dujomis. Tarptautinė bendruomenė turi ką nors spręsti dėl naujų nusikaltimų žmonijai. Tyrimas būtinas, ir jis turi būti tarptautinis, o ne paties įtariamojo rankose. Tačiau kaip žiūrės Rusija, ar ji vetuos tokį tribunolą, pavyzdžiui, Saugumo Taryboje?“, - samprotavo EP narys.

Plėtodamas ES Rytų kaimynystės temą V. Landsbergis teigė: „Gerai, kad Rusija jau pripažįsta Europos kaimynystę savo buvusiose valdose. Ji turėtų ramiai suprasti, kad Europos Sąjunga yra atvira norintiems plėsti bendradarbiavimą ir negali likti abejinga tokiems veiksmams prieš kaimynus, kaip karinė intervencija ir žemių okupavimas“.

Jo įsitikinimu, tai turėtų būti suprantama, tad jeigu Rusija, kaip buvo pasakyta, nesiekia hegemonijos, iš kur toks priešiškumas tariamiems "varžovams" kaip ES - dėl kelių valstybių tarp Rusijos ir ES, linkstančių savo laisva valia į Europos Sąjungą. „Juolab - priešiškumas pačioms toms kaimynystės šalims, matant, pavyzdžiui, tolesnį šliaužiantį Gruzijos žemių okupavimą. Ar gali Rusija tai sustabdyti?“, -svarstė politikas.

„Ką tik buvo paaiškinta, kad bendrosios kaimynystės šalims neturi būti primetami kitų sprendimai, o apskritai dėl visko kalta blogoji ES plėtra, nederinta su Rusija. Išties, matėme Maskvoje šiurkščiai primetamus sprendimus; o dėl naujausių pasiūlymų spręsti Ukrainos dalykus dalyvaujant Rusijai - norisi daugiau aiškumo. Ar iš tikrųjų siekiama nustatyti kondominiumo statusą toms šalims, kad ant visų sprendimų Rusija dėtų savo ranką?“, - teiravosi V. Landsbergis.

Baigdamas pasisakymą V. Landsbergis taip pat nepraleido pro ausis posėdyje iš Rusijos atstovų nuskambėjusią pastabą dėl artėjančių Europos Parlamento rinkimų: „mes laukiame, kas ateis jūsų pakeisti“. „Ką gi, Europa irgi laukia, kas ateis jūsų pakeisti“, - replikavo jis.

Atsakymų į Vytauto Landsbergio klausimus nebuvo, tik Rusijos ambasadoriaus V. Čižovo pastaba, kad Rusija netrukdė atvykti dujų į Siriją panaudojimo tyrėjams, ir viltis, kad kada nors tai bus ištirta.