Pasak V. Landsbergio, svarstomoji konfliktų prevencija yra visai greta "Taikos kūrimo" pastangų, kurioms net įsteigta speciali JTO komisija, o tarp priemonių, užkertančių kelią ginkluotam valstybių konfliktui, labai svarbus būna JTO "mėlynųjų šalmų" pajėgų dalyvavimas.

"Tai gali ypač padėti, kad vadinami įšaldytieji konfliktai, kurie iš tikro yra sustabdyti karai, vėl nevirstų karštuoju karu", - pranešime spaudai cituojamas europarlamentaras, primindamas apie Gruziją, kuri dėjo pakartotines pastangas trokšdama, kad "mėlynieji šalmai" būtų dislokuoti Abchazijoje ir Pietų Osetijoje.

"Deja, tas prašymas buvo atmestas, ir neišvengta naujo karo, kuriame gruzinų šalmai liko tiesiog išstumti iš Gruzijos teritorijų, ko nebūtų atsitikę su "mėlynaisiais šalmais" - JTO pajėgomis. Neužbėgta už akių ir neteisėtoms pagundoms jėga keisti Kaukazo politinį žemėlapį", - pažymėjo V. Landsbergis.

O. Fernandez-Taranco teigė, kad JTO sprendimai priklauso nuo šalių narių, kas diplomatine kalba, anot V. Landsbergio, reiškia, kad "mėlynųjų šalmų" sprendimas negalėjo būti priimtas Rusijai nesutinkant.

Baigdamas JTO atstovas patikino, kad šiuo metu JTO yra paskyrusi specialųjį atstovą, o Ženevoje vyksta derybos, kuriose ieškoma sąlyčio taškų esamų problemų sprendimui ir garantijų, kad konfliktas neatsinaujins.