„Tai turėjo pakeisti NATO kaip tariamai pasenusią struktūrą lygintiną su Varšuvos paktu, prisidedant prie valstybių esančių tiek Bendrijoje, tiek tarp Bendrijos šalių ir Rusijos, taip pat pačios Rusijos,  susivienijimo, tuo būdu įvedant švelnaus veto koncepciją "nieko be Rusijos" ir naują politinę Europos darbotvarkę. Be to, ir Europos, "pasidalyto žemyno", galimą atskyrimą nuo transatlantinių sąjungininkų", - dėstė europarlamentaras.
 
"Be abejo, europiečiai anuomet nebuvo tokie naivūs. Rusijos idėja nuėjo ilsėtis ramybėje, ir tai sudarė sąlygas išgelbėti Balkanus. Bet panašu, jog koncepcija "nieko be Rusijos" pastaruoju metu eina sėkmingiau", - samprotavo V.Landsbergis.
 
Anot politiko, jau šiuose klausymuose aiškinta, kad Maskva visada paranojiškai interpretuos bet ką, kas daroma be Rusijos, kaip žingsnius prieš Rusiją. "Iš tiesų, Gruzija negalėjo būti padalinta ir okupuota be Rusijos, lygiai kaip Armėnija negalėjo užimti Kalnų Karabacho ir gretimų Azerbaidžano teritorijų be Rusijos; bet argi čia taikos kūrimas?", - klausė V.Landsbergis
 
"Ar prezidento D. Medvedevo koncepcija apie visos Europos saugumą, prisimenant Kaukazo realybės šou pavyzdį, yra kažkas nauja ir diskutuotina spaudimų migloje, ar tik seno dailės šedevro kopija?", - prašė pakomentuoti klausymuose pasisakiusių pranešėjų Europos Parlamento narys, sakoma pranešime.
 
Atsakydamas Italijos Tarptautinių santykių instituto prezidentas Stefano Silvestri teigė, kad dėl girdėto palyginimo su 1993 Rusijos iniciatyva ir nuolat sugrįžtančių situacijų – visa tai yra nuolatinė Rusijos problema. Anot S. Silvestri, pagal Rusijos naujausią gynybos doktriną, didžiausia grėsmė Rusijai yra NATO, o tokiu atveju sunku parengti bendrą dokumentą apie bendrą saugumą. O pirmiausia trūksta aiškaus Rusijos apsibrėžimo, kas yra jos saugumas.
 
Pasaulio ekonomikos ir tarptautinių santykių instituto atstovė iš Rusijos Nadia Arbatova paaiškino, kad pokomunistinė erdvė tapo padalinta tarp dviejų struktūrų - NATO ir ESBO, kuri priglaudė NVS valstybes. "Tačiau tarp Rusijos ir ES išlieka gilus nepasitikėjimas, ir Kaukazo krizė kilo dėl Rusijos santykių su NATO, - pažymėjo ji.