„Europos vandens išteklių išsaugojimo planas“ galios iki 2012 m., į jį įtraukta dabartinių ES narių vandens išteklių saugojimo strategijų apžvalga, Bendrosios vandens direktyvos įgyvendinimo apžvalga, informacija apie vandens išteklių priklausomybę nuo klimato pokyčių ir žmogaus veiklos. Plane taip pat pristatomi ES narėse galiojančių šios srities įstatymų įgyvendinimo rezultatai ir vandens išteklių prieinamumo ateityje įvertinimas.

Siūlys keisti įpročius

Plane numatoma didinti europiečių sąmoningumą, kad šie keistų savo gyvenimo būdą ir įpročius, taip pat kitos priemonės: skaitiklių gyvenamuosiuose namuose įrengimas, investicijos į modernesnes nuotėkių diagnozavimo sistemas, ūkininkų mokymai, kaip efektyviai planuoti savo veiklą, ir panašiai.
Anot oficialių šaltinių, dėl nuotėkių vandentiekio tinkluose kai kuriose Europos šalyse prarandama iki 50% vandens. Daugiausia nuotėkių nustatyta pietinėje Italijoje (70%) ir Londone (35%), mažiausiai – Vokietijoje.

Ekspertų teigimu, protingai naudojant vandenį gyvenamuosiuose namuose, jo galima sutaupyti iki 80%. Žinoma, labai svarbu tobulinti santechnikos priemonių, indaplovių ir skalbyklių technologiją. Be to, tai svarbu ir ekologiniu požiūriu.

Kaip teigiama plane, ypatingas dėmesys, taupant vandenį, bus skiriamas žemės ūkiui, kuris sunaudoja nuo 20% iki 80% Europos vandens išteklių, tačiau atgal į aplinką grįžta tik trečdalis panaudoto vandens.