ETT pareiškė, kad Mastrichto miesto municipalinės taisyklės, draudžiančios vietinių „kavos namų“ savininkams įsileisti ne Nyderlandų piliečius, yra pagrįstos, nes jų tikslas yra sumažinti narkotikų turizmą ir viešosios tvarkos pažeidimus.

„Šie tikslai sukuria pagrįstą teisinį interesą, kuris iš esmės pateisina bendrijos teisės aktuose nustatytų pareigų apribojimą, net jei tai yra viena iš pagrindinių laisvių, tai yra, laisvė teikti paslaugas“, - sakoma teismo nutarime.

Byla pradėta, kai 2006 m. vienų Mastrichto „kavos namų“ savininkas Marcas Michelis Josemansas buvo priverstas uždaryti savo parduotuvę, nes įsileido ir aptarnavo užsieniečius. Verslininkas padavė Mastrichto miestą ir jo merą į šalies konstitucinį teismą. Prieš priimdamas sprendimą, Nyderlandų teismas paprašė ETT pateikti savo nuomonę dėl šios bylos.

M. M. Josemansas teigia, kad miestas pažeidė ES reikalavimus dėl laisvės teikti paslaugas visiems ES piliečiams. Be to, jis kaltina miestą, kad šis neleido jam savo parduotuvėje prekiauti nealkoholiniais gėrimais ir maistu.

Vis dėlto ETT palaikė miesto ir Nyderlandų, Belgijos bei Prancūzijos valdžios institucijų nuomonę, kad prekyba maisto produktais ir nealkoholiniais gėrimais „kavos namuose“ yra antraeilė po prekybos narkotikais, todėl klientai tuos produktus galėjo įsigyti ir kitur.

Mastrichto ir visos šalies valdžios atstovai teigia, jog su lengvųjų narkotikų pardavimais turistams, kurių dauguma atvyksta iš Belgijos, Vokietijos ar Prancūzijos, susijusios įvairios problemos, pavyzdžiui, nusikalstamumas ar stipresnių narkotikų, pavyzdžiui, kokaino ar heroino, vartojimo didėjimas.

Nyderlandų valdžia, siekdama kovoti su narkotikų turizmu, svarsto galimybę tokį draudimą pritaikyti ir kituose šalies regionuose, o vietiniams gyventojams sukurti specialius leidimus lankytis „kavos namuose“.

Byla dabar bus grąžinta Nyderlandų konstituciniam teismui, kuris apsvarstys ETT nuomonę ir priims galutinį sprendimą.