Europos Sąjungos (ES) lyderiai numatė pradėti derybas dėl Islandijos įstojimo į ES, su sąlyga, kad šalis susitars su Didžiąja Britanija ir Nyderlandais dėl ginčytinų 3,8 mlrd. eurų - Islandijos narystė 27-ių šalių bloke siejama su finansinio klausimo sprendimu.

Kovą islandai balsuotojai išsakė nesutikimą išmokėti britų ir olandų vyriausybėms 3,8 mlrd. eurų kompensaciją 2008 m. žlugusio Islandijos „Icesave“ banko klientams.

„Netrukdysime pradėti derybas dėl narystės“, – teigė į aukščiausiojo lygio susitikimą Briuselyje atvykęs olandų ministras pirmininkas Janas Peteris Balkenende. Tačiau, jo nuomone, Islandija privalo vykdyti įsipareigojimus ir atlyginti nuostolius per naktį santaupų netekusiems olandams.

„Islandija privalo prisiimti atsakomybę. Mes pasistengsime, kad taip būtų“, – teigė politikas.
Politiko teigimu, derybų dėl stojimo pradžia nėra garantija, kad Islandija taps ES nare. Stojimo procesas gali užtrukti metus ar dar daugiau.

Islandija nusprendė pamėginti tapti ES nare tik po finansų krizės, kuri nusiaubė šalies bankininkystės sektorių. Tada nuvertėjo Islandijos valiuta, šalis gavo Tarptautinio valiutos fondo ir Šiaurės šalių finansinę paramą.

Keturios iš penkių Islandijos partijų ragina vyriausybę atmesti ES pasiūlymą (dėl nuostolių atlyginimo).
Kelis dešimtmečius Islandija vengė tapti ES nare – baiminosi, kad teks dalintis Šiaurės Atlanto žvejybos zona ir laivais su kitomis Europos tautomis.