Įkalintos buvusios ministrės pirmininkės Julijos Tymošenko „Batkivščina“ partijos lyderis A. Jatseniukas pareiškė, kad po Vilniuje įvyksiančio Rytų partnerystės viršūnių susitikimo lapkričio 28 – 29 d. per kurį, kaip tikimasi, Ukraina pasirašys ES Asociacijos sutartį, norėtų, kad V. Putinas būtų apdovanotas už šio tikslo pasiekimą.

„Rusija nusprendė imtis bausminių priemonių prieš Ukrainą“, - pasakė A. Jatseniukas, kalbėdamas apie neseniai pradėtą prekybinį karą prieš Ukrainą, kas, jo nuomone, grindžia kelią Ukrainos integracijai į ES.
„Berlyno siena griuvo daugiau nei prieš 20 metų, o statyti naują nėra jokio poreikio. Tačiau Maskva nori pastatyti sieną tarp Ukrainos ir ES“, - angliškai kalbėjo A. Jatseniukas.

Rugpjūčio 22 d. V. Putinas įspėjo, kad Maskva gali imtis saugumo priemonių, jei Ukraina pasirašys prekybos sutartį su ES.
Rusija spaudžia Ukrainą tapti Muitų sąjungos nare, prie kurių jau prisijungė Baltarusija ir Kazachstanas. Briuselio pozicija aiški – narystė Muitų sąjungoje ir asociacija su ES – nesuderinami dalykai.

Rusijos veiksmų planas

Kaip rašo www.euractiv.com, 14 puslapių dokumente, kurio autentiškumas nepatvirtintas, teigiama, jog galima Ukrainos narystė Rusijos remiamoje Muitų sąjungoje galėtų jai atnešti 9 mlrd. JAV dolerių (apie 23,5 mlrd. litų) prekybinių mainų, tuo tarpu siūloma laisvos prekybos sutartis tarp ES ir Ukrainos pablogintų Kijevo prekybinį balansą 1,5 mlrd. JAV dolerių (beveik 4 mlrd. litų). Šie duomenys atitinka neseniai Rusijos prezidento patarėjo Sergejaus Glazjevo paskelbtą pranešimą, kuriame teigiama, jog laisvos prekybos sutarties su ES pasirašymas prilygtų Ukrainos „savižudybei“.

Šis dokumentas leidžia suprasti, jog Rusija dės visas įmanomas pastangas, kad Ukraina nepasirašytų sutarties su ES bei rems prorusišką kandidatą į prezidentus Viktorą Medvedčiuką 2015 m. Ukrainos prezidento rinkimuose.

Pastarojo vizito į Ukrainą metu, kaip pranešama, V. Putinas kalbėjosi su Ukrainos prezidentu V Janukovyčiumi vos 15 minučių, tuo tarpu pokalbiui su V. Medvedčiuku buvo skirta daug daugiau laiko.

Šiame dokumente taip pat tvirtinama, kad proeuropietiški valstybės tarnautojai Ukrainos institucijose, ypač Užsienio reikalų bei gynybos ministerijose, kurie „faktiškai yra euroatlantinės įtakos agentai“, turi būti „diskredituoti“, o po prezidentinių rinkimų jų iš viso nebeturi likti.

Teigiama, kad Baltarusijos prezidentas Aleksandras Lukašenka turėtų ‚paspausti“ Ukrainos prezidentą V. Janukovyčių bei įtikinti jį atsisukti į Maskvą, nes ES lyderiai „vis tiek jo nemėgsta“.

Pozicijos

Ukrainos prezidentas Viktoras Janukovyčius rugpjūčio 29 d. pranešė, kad yra įsitikinęs, jog šalis pasirašys laisvos prekybos sutartį su ES kaip dalį platesnės Asociacijos sutarties.

„Šią dieną nematau jokių kliūčių pasirašyti šį dokumentą“, - teigė V. Janukovyčius. „Visi ES iškelti reikalavimai bus patenkinti, dėl to neturiu jokių abejonių“, - pridūrė jis.

V. Janukovyčius apibūdino prekybos karą su Rusija kaip „staigų ir neapgalvotą“.

Jo teigimu, Rusija ir Ukraina, po Tarybų Sąjungos griūties turinčios eilę dėl politinių aplinkybių kilusių komercinių kivirčų, privalo rasti „pragmatišką sprendimą“, kaip valdyti prekybinius santykius.

„Nemanau, kad turėtume dar labiau komplikuoti santykius su Rusija ir Muitų sąjunga. Priešingai, manau, kad turėtume pagalvoti, kaip juos supaprastinti bei rasti bendrą supratimą“, - pasakė jis. „Rusijos prezidentui V. Putinui šis klausimas taip pat rūpi, nes jis puikiai supranta, jog bet koks situacijos komplikavimas darys neigiamą poveikį tiek Ukrainai, tiek ir Rusijai“, - pridūrė V. Janukovyčius.