Rusijos vartotojų teisių sergėtoja „Rospotrebnadzor“ uždraudė Ukrainos konditerijos milžinės „Roshen“ produkcijos importą liepos 29 d., praėjus porai dienų nuo Rusijos prezidento Vladimiro Putino vizito į Ukrainą, pažymėto santykių su Ukrainos prezidentu Viktoru Janukovyčiumi atšalimu.

V. Putinas lankėsi Ukrainoje 1 025-ųjų visuotinio krikšto paminėjimo proga, reiškusio Kijevo Rusios – viduramžių valstybės, iš kurios vėliau išsivystė Rusijos Imperija – sustiprėjimą. V. Putinas susitikimui su V. Janukovyčiumi skyrė tik 15 minučių, po kurio sudalyvavo neplanuotame susitikime su Kremliui palankiu politiku Viktoru Medvedčiuku.

V, Medvedčiukas – buvusio Ukrainos prezidento Leonido Kučmos administracijos vadovas, politikos apžvalgininkų vertinamas kaip Maskvos palankumą turintis kandidatas į prezidentus 2015 m. rinkimuose.
Kaip teigia Rusijos vyriausiasis sanitarijos gydytojas Genadijus Oniščenka, Rusija uždraudė produktus, nes jie neatitinka kokybės ir saugumo standartų.

Ukrainoje išvystytas stiprus ir konkurencingas konditerijos gamybos sektorius. Keturios didžiausios gamyklos importavo naujausių techninių galimybių įrangą iš vakarų šalių bei sėkmingai eksportavo produkciją į Rusiją. Kaip rašoma spaudoje, „Roshen“ viršijo 1 mlrd. dolerių (virš 2,5 mlrd. litų) slenkstį 2010 m. ir tęsė augimą.

Kaip praneša „Moscow Times“, Federalinė vartotojų teisių apsaugos ir žmogaus gerovės priežiūros tarnyba ištyrė „Roshen“ gaminius iš Maskvos parduotuvių ir juose aptiko „toksinių priemaišų“, o pieniniame šios įmonės gamybos šokolade buvo rasta net benzpireno ir kancerogeninių medžiagų pėdsakų, kaip teigiama šios tarnybos internetinėje svetainėje patalpintame pranešime.

„Forbes“ skelbiamais duomenimis, verslininko ir buvusio užsienio reikalų ir prekybos ministro P. Porošenko turtas siekia 1 mlrd. dolerių (virš 3,5 mlrd. litų), jis dažnai vadinamas vienu įtakingiausių žmonių Ukrainos politikoje.

P. Porošenko neseniai Briuselyje buvo susitikęs su Europos Sąjungos (ES) plėtros komisaru Štefanu Füle, ES išorės veiksmų tarnybos valdininkais ir keliais Europos Parlamento (EP) nariais. Jis taip pat susitiko su Briuselio žiniasklaida ir išreiškė paramą ES standartus atitinkantiems pokyčiams Ukrainoje.

Kaip rašo Rusijos žiniasklaida, taip vadinamas „šokolado karas“ su Rusija gali kainuoti „Roshen“ apie 200 mln. dolerių (virš 518 mln. litų).
Tuo tarpu Rusija prašo Baltarusijos ir Kazachstano, kurie priklauso Muitų sąjungai, drausti „Roshen“ produkciją. Baltarusija jau paskelbė, kad neleis įvežti „Roshen“ produktų į savo teritoriją, o Kazachstanas ketina ištirti šios įmonės gaminamus produktus ir priimti sprendimą netrukus.