Atrodo, kad puolimas neišvengiamas, tačiau šiuo metu daugiau jokios detalės nežinomos.

Vyriausybės darbuotojai evakuoti iš miesto centro

Milicija pro barikadas į miesto rotušę įleidžia tik spaudos atstovus. Viduje su šalmais ir dujokaukėmis susirinkę maždaug 200-300 žmonių. Jie tvirtina esą pasiruošę ginti pastatą nuo teisėsaugos pareigūnų.

Protestuotojai miesto rotušėje tiesia vandens žarnas, kurias ketina panaudoti gindamiesi nuo artėjančio milicijos reido. Vienas protestuotojas leidiniui „Kyiv Post“ sakė, kad vanduo bus liejamas pro pirmojo aukšto langus.

Milicija tvirtina, kad paprasčiausiai ginasi nuo provokatorių. Trys dešimtys riaušių malšinimo būrių juda link Maidano. Milicija tvirtina, kad panikos nėra, jie čia atvyko ginti visuomenę nuo provokatorių. Čia atvyko Jurijus Lucenka. Jam milicijos pajėgos nerimo nekelia. Jis susirūpinęs tuo, kad į miesto rotušę juda „Berkut“ kariai. Maidane stovi policininkai su riaušių malšinimo ekipiruote, jie tvirtina, kad paprasčiausiai nori užtikrinti viešąją tvarką.

Regionų partija tikina, kad miesto rotušei išlaisvinti gali būti panaudota „adekvati jėga“. Regionų partijos narys Vladimiras Oleinikovas teigė, kad siekiant atlaisvinti miesto rotušę, gali būti panaudota „adekvati“ jėga. „Yra teismo sprendimas – pašalinti kliūtis. Ar gali būti panaudoti jėgos metodai? Jeigu žmonės paprasčiausiai blokuoja (kaip tai daroma Europoje), jie yra paimami už rankų ir kojų ir išnešami, jiems surašomi administraciniai protokolai ir tenka prisiimti atsakomybę“, - teigė V. Oleinikovas. Jis pridūrė, kad prieš piliečius negalima naudoti neteisėtos jėgos, tačiau „yra tokia sąvoka kaip adekvati jėga“.

Vyriausybės darbuotojai evakuoti iš Kijevo centro, milicija su riaušių malšinimo ekipiruote artėja link barikadų Kreščatiko gatvėje. Tai patvirtino šaltinis iš Ukrainoje besilankančios Europos Sąjungos delegacijos, prašęs neatskleisti savo pavardės dėl to, kad jam nebuvo leista kalbėti viešai.

Anonimas pranešė apie sprogmenis

Į Ukrainos sostinės milicijos budinčiąją dalį atėjo anoniminis pranešimas, kad užminuotos Kijevo metrapoliteno mažiausiai trys centrinės stotys. Tai pranešė šios įstaigos spaudos tarnyba.

Pranešama, kad apie 11 valandą vietos laiku specialiąja linija 102 sostinės milicijos budėtojams paskambino vyras ir pranešė, kad užminuotos stotys „Kreščatikas“, „Nepriklausomybės aikštė“ ir „Teatro“.

Į įvykio vietą išsiųsti išminuotojai, kriminalistai, kinologai, operatyvinių tyrimų grupė ir milicijos patruliai. Siekiant užtikrinti gyventojų saugumą evakuojami metropoliteno stotyse esantys žmonės. Teisėsaugos pareigūnai imasi visų būtinų priemonių anonimo tapatybei nustatyti. Milicija primena, kad melagingas pranešimas apie grėsmę piliečių saugumui numato baudžiamąją atsakomybę iki aštuonerių metų.

Apie 16 val. metro stotelė „Teatro“ buvo atidaryta, kitose dviejose stotelėse dar ieškoma sprogmenų.

Gavus pranešimą apie tris užminuotas metro stoteles Kijevo centre, milicija stotelėje „Teatro“ sprogmens nerado, ji jau atidaryta keleiviams.

Kaip praneša „Unian“, kitose dviejose stotelėse – „Maidanas“ ir „Kreščiatikas“ toliau ieškoma sprogmenų, kurių ten gali būti, kaip pranešė anonimas. Dėl melagingo pranešimo apie sprogstamuosius įtaisus milicija pradėjo baudžiamąją bylą.

Kijeve prie protestų vietų telkiama riaušių milicija

Dešimtys riaušių milicininkų pirmadienį buvo pasiųsti į Ukrainos sostinės centrą, kur opozicijos aktyvistai laiko užėmę miesto administracijos pastatą ir centrinę aikštę.

Opozicijos šalininkai Kijeve jau kelias savaites protestuoja prieš prezidento Viktoro Janukovyčiaus sprendimą nepasirašyti svarbios sutarties su Europos Sąjunga (ES) ir vėl sutelkti dėmesį į ryšių su Maskva stiprinimą.

Vyriausybė reikalavo, kad protestuotojai išsiskirstytų, grasindama priešingu atveju imtis griežtų priemonių.

Šimtai protestuotojų anksti ryta nepabūgo šalčio, tęsdami nuolatinę akciją Nepriklausomybės aikštėje, o kiti budėjo prie barikadų, suręstų ankstesnę dieną aplink svarbius vyriausybinius pastatus.

„Dabar žengti atgal nebeįmanoma“, – sakė protestuotojas Volodymyras Kiblykas, atvykęs iš Znamenkos miestelio šalies vidurio regione ir dalyvaujantis protestuose Kijeve jau dvi savaites.

Sekmadienį šimtai tūkstančių žmonių užplūdo Nepriklausomybės aikštę, smerkdami V.Janukovyčiaus atsisakymą pasirašyti asociacijos sutartį su ES – esą dėl Kremliaus daromo spaudimo. Šie protestai buvo didžiausi šalyje nuo 2004 metų Oranžinės revoliucijos.

Itin simboliniu demonstrantų žingsniu tapo incidentas, kai dešimtys kaukėtų protestuotojų, tarp kurių buvo laikančių ultranacionalistinės partijos „Svoboda“ („Laisvė“) vėliavas, kitoje sostinės aikštėje nuvertė 3,4 metro aukščio Lenino statulą, užmovę jai kilpą ant kaklo.

Opozicija ragina surengti kitą didelį mitingą pirmadienį, siekiant išsaugoti protestų judėjimo įkarštį ir priversti V.Janukovyčių padaryti nuolaidų.

Opozicija taip pat grasino blokuoti prabangią V.Janukovyčiaus Mežyhirjės rezidenciją ant Dnepro upės kranto netoli Kijevo, jeigu jis nepaleis vyriausybės per ateinančias dvi paras.

V.Janukovyčius praeitą penktadienį dar labiau pakurstė protestuotojų įtūžį, aptaręs strateginės partnerystės sutartį per susitikimą su Rusijos prezidentu V. Putinu, kuris nori, kad Ukraina prisidėtų prie Maskvos vadovaujamos Muitų sąjungos.

Pasak analitikų, Rusija tikriausiai pasiūlė Ukrainai pigesnių dujų ir milijardų JAV dolerių vertės finansinę pagalbą mainais į Kijevo prisijungimą prie Muitų sąjungos per penktadienį už uždarų durų vykusį V.Putino ir V.Janukovyčiaus susitikimą Sočyje.

Opozicija ragina nesibaiminti

Ukrainos saugumo pajėgų stiprinimas sostinės centre, įskaitant kelių metropoliteno stočių uždarymą ir riaušių milicijos užtvaras pagrindiniame Kijevo prospekte, yra veikiau jėgos demonstravimas, o ne ruošimasis šturmuoti protestuotojų užimtą sostinės administracijos pastatą, pirmadienį pareiškė vienas opozicijos deputatas.

Aukščiausiosios Rados narys Oleksandras Bryhynecis sakė naujienų agentūrai „Interfax“: „Prie mūsų prieina žmonės ir sako, kad reikia kažką dalyti. Mes jiems atsakome, kad mūsų užduotis – taikiai stovėti. Tas pats vyksta ten (vyriausybėje) – jiems irgi reikia kažką daryti. Dėl to jie pradeda rodyti, ką gali padaryti, siekdami įbauginti žmones.“

„Šiuo atveju esu optimistas – netikiu, kad Ukrainos armija, (milicijos specialiosios pajėgos) „Berkut“ ir prezidentas po įvykių Maidane (Kijevo centrinėje Nepriklausomybės aikštėje) išdrįs panaudoti jėgą prieš Ukrainos liaudį“, – pridūrė opozicinės partijos „Batkivščyna“ („Tėvynė“) deputatas, esantis prie Kijevo merijos.

Jis taip pat sakė esantis įsitikinęs, kad Europos ir tarptautinės institucijos primins prezidentui Viktorui Janukovyčiui jos viešą pažadą nenaudoti jėgos prieš taikius piliečius.

Vienas „Interfax“ korespondentas nurodė, kad šiuo metu iš Kijevo miesto administracijos pastato išvesti beveik visi protestuotojai. Merijoje liko daugiausiai nacionalinio pasipriešinimo štabo apsaugos nariai ir žurnalistai.

Daugelis opozicijos savigynos būrių narių dėvi šalmus, kelių ir rankų apsaugas, veidus prisidengę raiščiais. Kai kurie iš jų ginkluoti medinėmis lazdomis, pasidarytomis iš sulaižytų kėdžių kojų.

Tiesioginę transliaciją iš Kijevo stebėkite čia:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1751)