"Suprantame J. Tymošenko bylos svarbą, bet dar svarbiau yra tai, kad 46 mln. Ukrainos piliečių ir 500 mln. ES piliečių santykiai neturėtų priklausyti nuo kokios nors vienos baudžiamosios bylos", - sakė ministras Leonidas Kožara.

L. Kožara apie J. Tymošenko bylą kalbėjo Rygoje po susitikimo su Latvijos užsienio reikalų ministru Edgaru Rinkevičiumi. Ukrainos ministras pridūrė optimistiškai vertinąs Ukrainos galimybes kitą mėnesį pasirašyti ES asociacijos sutartį.

ES reikalauja, kad Ukraina prieš pasirašant laisvos prekybos ir asociacijos sutartis išlaisvintų J. Tymošenko. Buvusi ministrė pirmininkė J. Tymošenko 2011 metų spalį buvo nuteista kalėti septynerius metus už piktnaudžiavimą įgaliojimais. ES teigia, kad opozicijos lyderės byla yra politiškai motyvuota.

Ukrainos prezidentas Viktoras Janukovyčius praėjusį mėnesį sakė neturįs teisinės galios, kuri leistų jam išlaisvinti J. Tymošenko, ir tai turi spręsti teismai. L. Kožara Rygoje pakartojo šiuos prezidento teiginius ir sakė, kad palankus sprendimas gali būti priimtas tik pagal Ukrainos konstituciją ir įstatymus.

Ministras pridūrė, kad J. Tymošenko būdama geranoriška padėtų greičiau išspręsti jos bylą. L. Kožara teigė, kad J. Tymošenko atsisako bendradarbiauti su Ukrainos pareigūnais ir kaip pavyzdį paminėjo, kad praėjusią savaitę opozicijos lyderė atsisakė dalyvauti teismo posėdyje. L. Kožara nekomentavo Ukrainos parlamento narės Hanos Herman teiginio, kad Ukrainos prezidentas "palengvins J. Tymošenko likimą", bet tik po to, kai pasirašys susitarimus su ES.