„Daugelį metų Europos Parlamentas palaikė Ukrainos kelią link ES. Mums tai pirma galimybė šią paramą pademonstruoti konkrečiais veiksmais ir padėti Ukrainai ekonominės krizės, valiutos rezervo mažėjimo ir didėjančio spaudimo iš Kremliaus kontekste. Tuo metu kai Putinas uždaro Rusijos rinką Ukrainos eksportui, mes atidarome savo rinką", – pažymėjo EP pranešėjas Pawel Zalewski (Europos liaudies partija, Lenkija).

94,7 proc. ES importo tarifų, taikomų Ukrainos pramonės produkcijai, ir 80 proc. tarifų, taikomų šios šalies žemės ūkio prekėms, bus panaikinti, o likusi dalis bus smarkiai sumažinta. Vis dėlto ES apribos Ukrainos javų, kiaulienos, jautienos, paukštienos, apdoroto maisto ir tam tikros kitos „jautrios“ produkcijos, be muito įvežamos į ES, kiekį.

Norėdama naudotis vienašalėmis lengvatomis, Ukraina turės laikytis produktų kilmės taisyklių ir užtikrinti, kad jos eksportuojama produkcija iš tiesų būtų pagaminta Ukrainoje. Be to, ES atžvilgiu ir toliau galios bendra apsaugos nuostata, kuri leis grąžinti muitus, jei staiga padidėjęs importas į ES smarkiai pakenktų kokio nors ES sektoriaus gamintojams.

Ukraina neįpareigojama atšaukti savo muitus, taikomus importui iš ES, tačiau turės įsipareigoti nedidinti šių muitų.

Sumažinti arba visiškai panaikinti ukrainietiškų prekių importo į ES tarifai galiotų iki šių metų lapkričio 1 d. arba iki kol įsigalios ES ir Ukrainos asociacijos sutartis, kuri apimtų ir laisvosios prekybos susitarimą.

Atnaujintoms taisyklėms pritarė 531 EP nariai, 88 nepritarė, o 20 susilaikė. Joms dar formaliai turės pritarti ES Taryba. ES Vyriausioji įgaliotinė užsienio politikai Catherine Ashton yra pareiškusi, kad palankesnis prekybos režimas su Ukraina "prasidės po kelių savaičių".