Rusija pasiūlė atidėti (ES sutarties) pasirašymą ir vesti derybas“ dėl Kijevo glaudesnių prekybinių santykių su Maskva atkūrimo, pareiškė M. Azarovas žurnalistams.

Pasak jo, Ukrainos prezidentas Viktoras Janukovyčius sakys kalbą Rytų partnerystės viršūnių susitikime Vilniuje ir pasiūlys surengti konsultacijas dėl Asocijuotos narystės sutarties pasirašymo tarp Kijevo ir Europos Sąjungos, kuriose dalyvautų Ukraina, Rusija ir Briuselio atstovai.

„Tikiuosi, kad mūsų prezidentas išsakys tokių konsultacijų rengimo mintį Vilniuje“, – sakė M.Azarovas užsienio žurnalistams Kijeve ir dar pridūrė, kad Rusija pasiūlė suorganizuoti trišales konsultacijas prieš Ukrainos ir ES sutarties pasirašymą, nekeldama jokių ultimatumų.

Jeigu tokios derybos duotų konkrečių rezultatų, Asocijuotos narystės sutarties pasirašymo klausimas galėtų vėl būti iškeltas kitame Ukrainos ir ES viršūnių susitikime 2014 metais, pažymėjo premjeras.

DELFI primena, jog apie sprendimą stabdyti pasiruošimą sutarties pasirašymui Ukraina pranešė šią savaitę. Tikėtasi, jog dokumentas bus pasirašytas šią savaitę Vilniuje vyksiančiame Rytų Partnerystės viršūnių susitikime. Ukrainos prezidentas Viktoras Janukovyčius Vilniuje turėtų pasirodyti.

Prezidentės Dalios Grybauskaitės komanda, savo ruožtu, informavo, kad V. Janukovyčius atskleidė patyręs Rusijos spaudimą. Prezidentūra oficialiai patvirtino, jog Ukrainos prezidentas D. Grybauskaitei telefonu pareiškė, esą patirtas „ekonominis spaudimas ir šantažas“.