„EUobserver“ sužinojo, kad Europos Komisija parengė planą Ukrainai, kurį ateinantį pirmadienį turėtų patvirtinti ES šalių užsienio reikalų ministrai, o oficialiai jis bus pristatytas ES ir Ukrainos susitikime Briuselyje lapkričio 22 d.

ES diplomatinis šaltinis teigė, kad yra „didžiulė“ tikimybė, kad ministrai palaikys šį žingsnį.

Pats „veiksmų planas“ yra ES reikalavimų Ukrainai sąrašas, į kurį įtrauktos tokios reformos kaip dokumentų apsauga ar nelegalių imigrantų repatriacija. Plane nėra numatyto jokio galutinio termino, tačiau Kijevas tikisi, kad jis bus įgyvendintas iki 2012 m. Ukrainoje ir Lenkijoje vyksiančio Europos futbolo čempionato.

Ukraina jau penkerius metus nesėkmingai siekia tapti kandidate įstoti į ES, todėl šio dokumento atsiradimas yra svarbus politinis žingsnis.
Paskutiniuoju metu Rusija taip pat aktyviai reikalauja, kad ES panaikintų vizas jos piliečiams. Tačiau ES pareigūnai teigia, kad iki ES ir Rusijos susitikimo Briuselyje gruodžio mėnesį Maskvai greičiausiai nepavyks pasiekti rimtesnės pažangos šioje srityje.

Ankstesniame, gegužės mėnesį vykusiame Rusijos ir ES susitikime Maskva atmetė ES pasiūlytus „Bendruosius žingsnius“. Tai buvo ES specialiai Maskvai parengtas paketas, kuriame buvo numatyti konkretūs abiejų pusių veiksmai, siekiant bevizio režimo, kai tuo tarpu Ukrainos atveju sąlygas diktuoja tik ES.

Vietoje šio paketo Maskva pateikė Briuseliui vizų atsisakymo memorandumą, kuriame siūlėsi vizų reikalavimus panaikinti „per naktį“, jei ES padarys tą patį. Nuo to laiko Rusija laikosi vien šio savo pasiūlymo ir ignoruoja ES teisinius reikalavimus, būtinus vizų režimui panaikinti.

ES diplomatinis šaltinis kalbėjo, kad Briuseliui kol kas neaišku, ar Rusija iš tikrųjų nori bevizio režimo, ar jos reikalavimai vizų klausimu tėra sudėtingesnio diplomatinio „šokio“ dalis, kuriuo ji siekia nuolaidų iš ES kitose srityse. „Jie jau turi tai, ko nori – palengvintas kelionės sąlygas diplomatams ir verslininkams“, - kalbėjo šaltinis.