Asociacijos sutarties su Ukraina politinę dalį pasirašė 28 Europos Sąjungos ES valstybių vadovai, taip pat Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Hermannas Van Rompuy ir Europos Komisijos pirmininkas Jose Manuelis Barroso.

Ukrainos vardu dokumentą pasirašė šios šalies vyriausybės vadovas Arsenijus Jaceniukas.

A. Jaceniukas šiuo žingsniu susiejo savo šalį su Vakarų stovykla, nors prieš jį griežtai pasisako Rusija.

„ES ir Ukrainos asociacijos sutarties politinės dalies pasirašymas simbolizuoja šių ryšių svarbą - (ir) bus einama dar toliau“, - ES prezidentas H.  Van Rompuy parašė socialiniame tinkle „Twitter“.

ES viršūnių susitikime pasirašyta sutarties politinė dalis, laisvos prekybos sutarties nuostatos paliktos vėlesniam laikui.

Pasirašymo ceremonija, kurioje iš ES pusės dalyvavo visi bloko valstybių ir vyriausybių vadovai, taip pat – Europos Vadovų Tarybos ir Europos Komisijos vadovai, o iš Ukrainos pusės – A.Jaceniukas, penktadienį Briuselyje įvyko per ES viršūnių susitikimą.

Dokumentų egzempliorius pasirašė A.Jaceniukas, H. Van Rompuy, Europos Komisijos pirmininkas Jose Manuelis Barroso ir 28 ES narių vadovai.

A.Jaceniuko ir ES lyderių penktadienį pasirašyta sutartis apima tik septynis skyrius 1 200 puslapių pakto, kurį buvęs Ukrainos prezidentas Viktoras Janukovyčius atsisakė pasirašyti pernai lapkritį, mainais užsitikrindamas 15 mlrd. JAV dolerių pagalbos paketą iš Rusijos.

Tas sprendimas išprovokavo masinius protestus Ukrainoje, kurie galiausiai nulėmė prezidento nuvertimą ir atvėrė vieną iš didžiausių politinių krizių Europoje nuo Šaltojo karo.

Po to, kai buvo nuverstas V.Janukovyčius, Rusijos pajėgos prieš dvi savaites perėmė kontrolę Kryme, o prezidentas Vladimiras Putinas šią savaitę pasirašė sutartį dėl to strategiškai svarbaus Juodosios jūros pusiasalio aneksijos.

Pasirašytoje sutarties preambulėje ES pripažįsta Ukrainos europinius siekius ir sveikina jos europietišką pasirinkimą, įskaitant jos įsipareigojimus plėtoti stabilią demokratiją ir rinkos ekonomiką. Toje dalyje taip pat nurodoma, kad demokratija, pagarba žmogaus teisėms, pagrindinėms laisvėms ir teisės viršenybė yra pagrindiniai susitarimo elementai.

Taip pat kalbama apie pagarbą Ukrainos nepriklausomybei, suverenitetui, teritoriniam vientisumui ir sienų neliečiamumui, kurie dabartinėmis sąlygomis Kijevui yra svarbūs.

Rašoma ir apie politinę asociaciją bei ekonominę integraciją, kovą su organizuotu nusikalstamumu, vizų režimo liberalizavimą ir kitus dalykus.

„Šitas susitarimas neapibrėžia į priekį (klausimo) dėl būsimo Ukrainos ir ES santykių plėtojimo ir palieka (jį) atvirą “, – sakoma preambulėje.

Per Vilniaus viršūnių susitikimą pernai lapkritį tuometinis Ukrainos prezidentas Viktoras Janukovyčius atsisakė pasirašyti sutartį. Tai sukėlė masinius protestus, kurie peraugo į susirėmimus, ir galiausiai nuvertė prezidentą iš pareigų.

Reaguodami į Rusijos įvykdytą Krymo aneksiją, ES vadovai viršūnių susitikime sutarė išplėsti asmenų sąrašą, kuriems bus neišduodamos ES vizos, o jų finansinės lėšos Europos bankuose bus įšaldytos.

ES taip pat atšaukė ES ir Rusijos viršūnių susitikimą, tačiau nesiėmė rimtų ekonominių sankcijų prieš Rusiją.