Europos Komisijos vadovas Jose Manuelis Barroso ir H. V. Rompuy susitarė, kokiomis temomis kalbės atstovaudami ES tokiuose tarptautiniuose susitikimuose kaip G20, skelbia „EuObserver". 

„Du prezidentai nusprendė, kad abu dalyvaus vienoje delegacijoje. Tai visai normalu, nes jų vaidmenys yra papildantys vienas kitą", - teigė Europos Komisijos atstovas spaudai.

Nuo gruodžio 1 dienos įsigaliojusi Lisabonos sutartis skelbia, kad buvęs Belgijos premjeras H. Van Rompuy atlieka ES prezidento pareigas ir reprezentuoja Bendriją sprendžiant užsienio reikalų ir saugumo kausimus. Tačiau sprendžiant klimato kaitos klausimus ES vardu kalbės Europos Komisijos vadovas J. M. Barroso.

Diskusijose energetikos klausimais, kuriuos galima priskirti ir saugumui, ir EK kompetencijai, kalbės arba vienas, arba kitas pareigūnas. 

„Tokia kaita užtikrins darną, kaitą ir skaidrumą, kad pasiektume bendrą tikslą - ES kalbėti vienu balsu", - sakė Pia Ahrenskilde-Hansen, EK atstovė spaudai.

Tačiau sprendimui siųsti du aukščiausio lygio atstovus nepritaria užsienio politikos ekspertai.

Vienas vis tiek lygus trims

„Sunku įsivaizduoti, kaip kitoms šalims reikės tai išaiškinti. Jei kartu dalyvaus ES pirmininkaujančios Ispanijos atstovai, mes vienoje vietoje turime tris europiečius", - sako Jose Ignacio Torreblancas, Europos Tarybos užsienio reikalų analitinio centro atstovas.

 „Mes matėme kas vyko Kopenhagoje: tai, kad ten buvo daug europiečių, dar nereiškia, kad jų buvo klausomasi", - J.I. Torreblancas kalbėjo apie nesėkmę pasibaigusią klimato kaitos konferenciją Danijoje.

G20 vienija didžiausių industrinių šalių vadovus, iš ES čia dalyvauja Prancūzijos, Vokietijos, Italijos, Didžiosios Britanijos atstovai. 2008 m. Ispanija ir Nyderlandai pasiprašė į klubą dėl „savo ūkių reikšmingos įtakos".