„Valstybes skiria solidžios sienos, tačiau žvėrys nesunkiai jas įveikia prasikasdami pro jų apačią“, – teigė Belovežo nacionaliniame parke Lenkijoje dirbantis Karolis Wojciechowski. Dėl savo unikalios biologinės įvairovės parkas įtrauktas į pasaulio paveldo sąrašą.

Belovežo giria yra vienintelė vieta Europoje, kur dar galima laisvėje sutikti girių karaliais tituluojamus stumbrus. Įžengus pro girios nacionalinio parko vartus į akį krenta iš medžio išdrožta didžiulė stumbro galva. „Žmonės čia jaučia ypatinga ryšį su šiais gyvūnais, tapusiais Belovežo simboliu“, – kalbėjo skulptorius Sławomiras Dowbysz.

Belovežo giria garsi ne tik stumbrais, bet ir milžiniška gyvūnijos ir augalijos įvairove. Čia yra labai retų ar kitur Europoje jau išnykusių rūšių. Girioje taip pat daug išvirtusių, „netvarkytų“ medžių, kurie yra tikras rojus daugeliui vabzdžių rūšių.

Belovežo girios nacionalinis parkas priklauso ES saugomų teritorijų tinklui „Natura 2000“. Jis sukurtas siekiant išsaugoti vertingiausias Europos augalų bei gyvūnų rūšis ir natūralias buveines.

Be to, parkas gauna lėšų ir iš ES struktūrinių fondų. Pavyzdžiui, jų pagalba sukurta beveik natūrali stumbrų gyvenimo aplinka, kur juos galima stebėti per specialią kamerą internetu.

Savo ruožtu Belovežo biologinės įvairovės akademija ES lėšų pagalba rengia seminarus, kuriuose žmonės gali daugiau sužinoti apie parko biologinę įvairovę ir apie gamtą apskritai.

„Mes rengiame paskaitas visiems gamtos mylėtojams – šeimoms, vaikams, profesionalams“, – teigė akademijos atstovė Olimpia Pabian.