Politikai mano, kad ledi Ashton, kuri Europos Sąjungos aukštosios įgaliotinės užsienio reikalų ir saugumo politikai pareigas eina mažiau nei šešis mėnesius, ir yra daugiausiai uždirbanti politikė pasaulyje, atsidūrė ant atsistatydinimo slenksčio. Per metus ledi Ashton uždirba 328 tūkst. svarų sterlingų (1,3 mln. litų).

Aukščiausieji pareigūnai prognozuoja, kad 54 m. politikė bus priversta atsistatydinti dar šiais metais, nes yra smarkiai kritikuojama už tai, kad yra per silpna ir turi per mažai patirties ES užsienio reikalų ministrės pareigoms.

„Kiekviena diena yra sunki kova, – pasakė Europos Tarybos pareigūnas. – Niekas negali prognozuoti, ar ji išsilaikys penkerius metus, net ji pati.“

Ledi Catherine‘ą Ashton pradėjo kritikuoti įtakingos valstybės, tokios kaip Prancūzija, už tai, kad ji leidžia Komisijai per daug kontroliuoti naująją ES diplomatinę tarnybą, kuriai ji vadovauja. Šios šalis užsienio reikalų ministras – vienas aršiausių C. Ashton kritikų - Pierre Lellouche pasiūlė jai grįžti į mokyklos suolą ir patobulinti savo prancūzų kalbos žinias. Toks jo pasiūlymas baronienės buvo priimtas.

C. Ashton kritikai teigia, kad ji neturi politinės kompetencijos, todėl nesugeba nuslopinti Briuselio vidinių vaidų dėl to, kas kontroliuos naująją Europos išorės veiksmų tarnybą, kuri turėtų veikti kaip ES Užsienio reikalų ministerija.

Dėl nuožmių kovų, susijusių su biudžetu ir aukštesniais postais, diplomatinio korpuso veikla gali sutrikti – ši situacija pykdo valstybių narių vyriausybes ir sudaro keblumų Europos Sąjungai pasaulio politikos arenoje.

Po neseniai įvykusio kivirčo ledi Aston pagrasino atsistatydinti iš savo pareigų ir diplomatams bei pareigūnams vos pavyko ją atkalbėti nuo šio radikalaus žingsnio.

„Jis vis kalba apie tai, kad nusivylė, ir išreiškė norą atsistatydinti, – teigia šaltinis. – Ji akivaizdžiai nepakenčia asmeninės kritikos“.

Artimi ledi Ashton, kuri šiuo metu lankosi Kinijoje, padėjėjai paneigė šiuos gandus ir pabrėžė, jog ji ketina likti savo poste.

 


Lisabonos sutartis įsigaliojo 2009 gruodžio 1dieną. Kartu buvo sukurtos ir ES Vadovų tarybos nuolatinio pirmininko – neformalaus ES prezidento pareigos. Jas eina buvęs Belgijos premjeras Hermanas van Rompuy.

Užsienio reikalų ministrės pareigos patikėtos baronienei Catherine Ashton.

Abi pareigybės sukurtos siekiant 27 valstybių blokui padėti pasaulyje kalbėti vienu balsu.