Kaip rašo „The Wall Street Journal“, siūlomą įstatymų paketą rugsėjo 11 d. pristatys ES skaitmeninių technologijų plėtros komisarė Neelie Kroes.

Tinklo neutralumas

Tinklo neutralumas – viena iš temų, visada keliančių karštus ginčus.

Pirmą kartą tinklo neutralumo klausimas sprendžiamas visos Europos lygmeniu (šiuo metu tik Nyderlandai ir Slovėnija turi tai užtikrinančius įstatymus). N. Kroes asmeniniame tinklaraštyje paskelbė norinti užkirsti kelią įmonėms blokuoti tokias programas kaip, pavyzdžiui, „Skype“ bei, tuo pačiu, išvengti per didelio reguliavimo.

Konsolidacija

Viena iš sričių, aiškiai neįeinanti į teikiamą siūlymą – konsolidacija, kuri patenka į kito EK padalinio interesų sritį – Konkurencijos generalinį direktoratą (COMP). COMP pasisakė ganėtinai griežtai, kai vyko vidinis įstatymų paketo svarstymas, bei pareiškė, kad reiktų žengti dar toliau ir sukurti vieningą ES telekomunikacijų reguliavimo sistemą, pakeisiančią tam skirtas 28 ES šalių narių įstaigas.

Konsolidacijos klausimas verda jau ne pirmą mėnesį. „Microsoft“ ir „Nokia“ sutartis rodo, kad susitarimai tarp didžiulių įmonių galimi, EK pareiškė palaikysianti skaidrų operatorių susijungimą.

„Leidimas smulkiesiems ES operatoriams jungtis vienas su kitu – gyvybiškai svarbus, norint užtikrinti progresą“, - pasakė mobilių telekomunikacijų operatorių organizacijos „GSMA“ vadovė Anne Bouverot. Ji pastebėjo mobiliųjų operatorių skaičiaus augimą, tarp kurių ir virtualūs ryšio operatoriai, perparduodantys paslaugas, pavyzdžiui, „Tesco Moble“ ar „Lebara Group“.

„Europoje yra daugiau nei šimtas mobilaus ryšio operatorių ir begalės virtualių ryšio operatorių“, - teigė A. Bouverot. Tačiau antimonopolininkai tvirtina, kad kiekvienoje valstybėje privalo būti bent keletas operatorių, net jei jų pajamos mažėja.

Vartotojų teisės

N. Kroes pateiktas siūlymas apima daugybę naujų vartotojų apsaugos priemonių, kurias palaiko Europos Parlamento (EP) nariai ir vartotojų organizacijos.

Tačiau paslaugų tiekėjai nevertina šių priemonių taip teigiamai, nes, tam tikrų įmonių teigimu, vartotojai nutraukia sutartis, tam, kad apsižvalgytų aplink, dėl to krenta šių įmonių pajamos. Anksčiau šiais metais Belgijos telekomunikacijų bendrovė „Belgacom“ paskelbė 1,4 proc. pajamų sumažėjimą per ketvirtį dėl paprastesnių sutarties nutraukimo sąlygų.

Tarptinklinis ryšys

Tai mūsų visų atostogų košmaras. Paprašęs likti anonimu, vienos didžiųjų telekomunikacijų bendrovių generalinis direktorius, teigė, kad neįmanoma tiesiog per vieną dieną atsisakyti tarptinklinių ryšių mokesčių, o dabartiniai siūlymai nepateikia jokių paskatų investicijoms, kas tapę šio sektoriaus galvos skausmu.