Teisininkų nuomonė neparanki Europos Komisijai (EK), jau seniai propaguojančiai šią technologiją. Atrodė, kad liepos mėnesį EK padarė didžiulę nuolaidą, leidusi narėms pačioms priimti sprendimą šiuo klausimu.

Bet ES Ministrų tarybos teisės tarnybos parengtame dokumente tvirtinama, kad EK pasiūlymas remiasi „negaliojančiu teisiniu pagrindu“ ir kelia „rimtas abejones“ dėl pasiūlymo suderinamumo su ES ir Pasaulio prekybos organizacijos teise.

Tačiau teisės ekspertai sako, kad paskelbtas dokumentas kaip tik naudingas Komisijai, nes suteikė jai politinį pagrindą „prastumti“ daugiau naujų GM rūšių.

„Valstybės narės atsidūrė tarp kūjo ir priekalo – jei priims pasiūlymą tokį, koks yra dabar, biotechnologijų kompanijos, GM auginantys ūkininkai, prekybos partneriai ir net pati Komisija galės lengvai apskųsti bet kokius draudimus. Tačiau valstybėms narėms atmetus pasiūlymą, Komisija gaus visišką laisvę įteisinti daugybės GM rūšių auginimą“, - teigia Thijs Etty, ES teisės specialistas iš Amsterdamo VU universiteto.

ES narėms dabar reikia nuspręsti, ar visiškai atmesti Komisijos pasiūlymą, ar priimti jį tokį, koks yra, ar spausti EK pataisyti jo tekstą, teigia T. Etty.

Neapsisprendę dėl GMO

Jau beveik 20 metų Europos šalių nuomonės dėl GMO yra išsiskyrę. Kai kurios šalys, tarp jų Britanija ir Nyderlandai, siekia gauti teisę masiškai juos auginti, tačiau kita šalių grupė, vadovaujama Italijos ir Austrijos, nori turėti teisę drausti juos savo teritorijoje. Šiuo metu ES įteisintos tik dvi GM rūšys, tačiau dar 24 rūšys laukia savo eilės.

Teisininkų nuomonė paskelbta tuo pačiu metu kaip ir nauja visoje ES vykusi didžiulio masto apklausa, rodanti, kad GMO priešininkų šiek tiek padaugėjo. „Eurobarometer“ apklausos duomenimis, prieš GMO auginimą nusiteikę 61% ES gyventojų, tuo tarpu 2007 m. GMO prieštaravo 57% piliečių.

Apklausa taip pat parodė, kad, europiečių nuomone, GM maistas yra iš esmės nenatūralus (70%), nesaugus jų ir jų šeimos narių sveikatos atžvilgiu (59%), nesaugus ateities kartoms (58%), yra naudingas kai kuriems žmonėms, bet kelia riziką likusiems (57%). Tik mažiau nei trečdalis apklaustųjų mano, kad GM maisto gamyba naudinga ekonomikai.

Spalio mėnesį daugiau kaip milijonas europiečių pasirašė pirmąją ES piliečių iniciatyvą, raginančią sustabdyti naujų GM rūšių įteisinimą. Oficialus prašymas, kad Komisija teisiškai uždraustų GMO, artimiausiu metu bus įteiktas EK pirmininkui José Manueliui Barroso.

Video reportaže gali stebėti Europos Komisijos organizuotą Vilniuje vykysią diskusiją apie GMO