„Nepaisant visų mūsų pastangų, ES pačiai nepavyksta sustabdyti cigarečių kontrabandos ir padirbinėjimo. Mes tikimės pagalbos iš savo užsienio partnerių ir tikimės bendradarbiauti su pramone“, - spaudos konferencijoje kalbėjo Algirdas Šemeta, EK einantis mokesčių komisaro pareigas.

Tai jau ketvirtas toks ES pasirašytas susitarimas su stambia tabako kompanija. 2004 m. buvo pasirašyta sutartis su „Philip Morris“, 2007 m. –su „Japan Tobacco International“, o 2010 m. liepos mėnesį – su „British American Tobacco“.

ITL ne tik sutiko skirti lėšų su kontrabanda kovojančioms valstybių narių pajėgoms, bet taip pat ir pasidalinti turima informacija, sustiprinti klientų atrankos ir stebėjimo procesų priežiūrą bei įdiegti savo produktų sekimo ir aptikimo mechanizmus.

Sulaikius didelius kontrabandinių jos produktų kiekius, kompanija turės sumokėti kompensacijas valstybėms narėms už nesurinktus mokesčius bei kitas patirtas išlaidas.

Ateinančiais mėnesiais ES planuoja atnaujinti savo bendrąją tabako strategiją, kuri paskutinį kartą buvo peržiūrėta 2001 m. Bus diskutuojama apie naujų tabako ir nikotino produktų, pavyzdžiui, elektroninių cigarečių, vartojimą, įspėjančių paveikslėlių ant pakuotės naudojimą ir tabako produktų aromatizavimo problemas.