„Susitarimas padės kovojant su nelegalia prekyba cigaretėmis, tai ryžtingas įspėjimas kriminaliniam pasauliui apie tai, kad jam reikės kovoti su valdžia ir gamintojais“, – pareiškė už fiskalinę politiką atsakingas eurokomisaras Algirdas Šemeta.

Susitarimas, kuris apima dalinimąsi informacija, turi palengvinti vadovybės darbą nustatant BAT cigarečių gamybos šaltinį bei produkcijos autentiškumo patikrinimą. BAT privalės žymėti produkcijos paskirties vietą ant specialios pakuotės ir žymėti brūkšninį kodą ant pakelių.

Pagrindine nelegalios tabako produkcijos tiekėja išlieka Kinija, tačiau didelis srautas gaunamas ir iš buvusio komunistinio bloko šalių, įskaitant Rusiją ir Ukrainą, pareiškė eurokomisaras. Kontrabandinės kiniškos cigaretės dažniausiai atgabenamos dideliuose konteineriuose, kuriuose telpa iki 10 mln. cigarečių. Rusija, Ukraina, Moldova ir Baltarusija išlieka pagrindinėmis legalios gamybos kontrabandinių cigarečių tiekėjomis dėl žemų mažmeninių kainų, praneša BFM.ru.

Dėl cigarečių kontrabandos ES šalys kasmet praranda apie 10 mlrd. eurų mokesčių per metus, apie 65 proc. cigarečių – padirbtos. Šiandien nelegaliai pagamintų ir į Rusiją įvežtų cigarečių dalis nėra didelė: ekspertų vertinimu, ji tesudaro nuo 0,5 iki 1 proc.

Rytų Europos šalių patirtis parodė, kad vis didinat akcizo mokestį cigaretėms, pastebimai didėja kontrabandinės produkcijos kiekis, kuris gali siekti 20–40 proc. bendros rinkos.