Ekonominėje perspektyvoje pateikiami duomenys rodo ekonomikos augimą. Pramoninė gamyba Europoje nuo 2012 m. vasaros iki 2013 m. rugsėjo mėn. augo. Nuo tada gamybos rodikliai išlieka stabilūs, rašo www.forbes.com. Per pastaruosius metus Europos Sąjungos (ES) valstybių narių pramoninė gamyba išaugo vos 1,1 proc.

Prieš dvejus metus straipsnyje „Keturi Europos regionai – keturios skirtingos ekonomikos“ Europa buvo apibūdinta kaip stipri, tačiau jos stiprybė buvo įvardinta kaip nepakankama. Įtampa tarp Rusijos ir Ukrainos – tai dalis problemos, tačiau energijos išteklių kainos Europoje taip pat prisideda prie Rytų ekonominio pažeidžiamumo.

Remiantis TVF ekonomine prognoze, 2014–2015 m. Šiaurės Europos valstybių ekonomikos augimas bus ženklus, Vakarų Europos valstybių ekonomika augs neženkliai, o Pietų Europos šalių augimas bus dar mažesnis.

TVF prognozė atrodo gana patikima bei suteikia optimizmo. Šią prognozę galima vertinti kaip bazinę, tačiau būtina įvertinti daugybę rizikos faktorių. Pietų Europos skolos vis dar pernelyg didelės. Apie finansų krizę žiniasklaidoje nebekalbama taip daug, tačiau šia problema niekur nedingo.

Rusijos ir Ukrainos konfliktas – tai didžiausias rizikos faktorius visai Europai. Sudėtinga nuspėti, kaip visa tai baigsis, tačiau vertėtų pabrėžti, kad niekas negali tikslai nuspėti, kada dideli konfliktai perauga į visaverčius karus. Apie tai verčia susimąstyti šiais metais minimos 100-osios Pirmojo pasaulinio karo pradžios metinės.