Kaip praneša „Euobserver“, šia iniciatyva prieš masinę imigraciją, kuri iš dalies finansuojama Šveicarijos populistinės konservatorių Liaudies partijos, raginama grąžinti imigrantų kvotas, kurios vienareikšmiškai apribotų judėjimo laisvę, užtvirtintą ES bendrosios rinkos sutartyje.

Jei Šveicarijos rinkėjai nubalsuos už kvotų įvedimą, šios valstybės ir ES santykiai atsidurs pavojuje dėl sutartyje nurodytų pasekmių, jei bet kuris ES ir Šveicarijos sutarties punktas būtų pažeistas.

Remiantis viešosios nuomonės apklausų duomenimis, prieš šių apribojimų grąžinimą pasisako 50 proc. šios šalies piliečių, tuo tarpu šių apribojimų šalininkų Šveicarijoje yra 43 proc.

Referendume bus sprendžiamas ne tik pabėgėlių bei ekonominių imigrantų, atvykstančių iš skurdesnių ES šalių narių, tačiau taip pat ir pasiturinčių vokiečių, kurie gyvena Šveicarijoje ir naudojasi galimybe mokėti mažesnius mokesčius, likimas.

Šiuo metu Šveicarijoje, kurios bendras gyventojų skaičius siekia 8 mln., gyvena apie 300 tūkst. vokiečių.

Jei referendume bus nuspręsta įvesti imigrantų kvotas, naujai atvykstantys į šią valstybę asmenys bus griežtai skirstomi į grupes.

Derybos su ES dėl šių kvotų įvedimo detalių neturėtų trukti ilgiau nei trejus metus.

Jei išsipildys blogiausias scenarijus, Šveicarijos atskyrimas nuo bendrosios rinkos galėtų pakenkti ekonomikai, nes 55 proc. šios šalies eksporto keliauja būtent į ES šalis nares.

Tačiau Šveicarijos Liaudies partijos teigimu, jei Jungtinė Karalystė (JK) 2017 m. nuspręstų išstoti iš ES, atsirastų naujų derybų tarp ES ir Šveicarijos aplinkybių.