Nors po H. Clinton susitikimo su ES užsienio reikalų vadove Catherine Ashton nebuvo paskelbtas joks oficialus pareiškimas Balkanų klausimu, šaltiniai teigia, kad susitikimas buvo konstruktyvus: „Abi pusės išreiškė paramą Vakarų Balkanams, siekiant euroatlantinės integracijos“.

Anot vieno šaltinio, susitikime paaiškėjo, kad „ES ir JAV pademonstravo sutampantį požiūrį į dialogo tarp Kosovo ir Serbijos modalumą“. Kadangi penkios ES valstybės narės nepripažįsta Kosovo nepriklausomybės, ES negali kalbėti už visas savo nares, todėl buvo panaudotas terminas „sutampantis požiūris“, o ne „vienodas požiūris“.

Paskutiniojoje JT Generalinės Asamblėjos rezoliucijoje siūloma, kad deryboms tarp Kosovo ir Serbijos tarpininkautų ES, tačiau Kosovas norėtų, kad JAV būtų skirtas didesnis vaidmuo, nes naujoji valstybė labiau pasitiki Vašingtonu, o ne Briuseliu.

„ES iš savo pusės nemato problemų, jei dialoge vaidmenį turės ir JAV, tačiau dėl to turėtų susitarti visos pusės“, - sakė šaltinis iš ES.

Kosovas nenorėtų, kad būsimosiose derybose būtų aptariamas jo statusas, tačiau Serbija tikina, kad šis klausimas dar neišspręstas.

H. Clinton praėjusį trečiadienį apsilankė Kosovo sostinėje Prištinoje ir užtikrino Kosovo valdžią, kad derybos dėl jo statuso nebevyks. Dauguma ES valstybių taip pat sutinka, kad ši tema yra nediskutuotina, tačiau kol paskutinės penkios šalys narės nepripažįsta Kosovo nepriklausomybės, ES negali oficialiai viešai atmesti derybų šiuo klausimu galimybės.