ES vyriausios įgaliotinės užsienio reikalams ir saugumo politikai Catherine Ashton atstovė spaudai informavo, kad vietoje C. Ashton vyks jos pavaduotoja Helga Schmid, praneša euobserver.com.

Prancūzija bei Jungtinė Karalystė irgi siųs pavaduotojus.

Trečiadienį Vokietijos ir Lenkijos užsienio reikalų ministrai pranešė, jog nedalyvaus susitikime, tačiau vėliau nuomonę pakeitė.

Vokietijos užsienio reikalų ministras Guido Westerwelle pareiškė, kad Ukraina – pabrėžtinai Europos klausimas. R. Sikorskis teigė sudvejojęs, ar vykti, dėl protestų ir susirėmimų gatvėse.

ESBO susitikime nedalyvaus ir JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry.

Ukraina šiuo metu pirmininkauja ESBO, todėl rengia susitikimą.

Na o protestai Kijeve ir kituose šalies miestuose vyksta todėl, kad prezidentas Viktoras Janukovyčius nepasirašė Asociacijos sutarties su ES.

Antradienį opozicijos atstovai Ukrainos parlamente nesurinko pakankamai balsų, kad pareikštų nepasitikėjimą.

Ukrainos ministras pirmininkas Nikolajus Azarovas teigė apgailestaująs, kad milicija sumušė žmones, bet pagrasino lazdomis ir ašarinėmis dujomis: „Ištiesėme jums ranką... Jei susitiksime pakeltais kumščiais, sakau – pajėgų mums užteks“.

Didžiosios ES šalys retai siunčia atstovus į ESBO susitikimus.

C. Ashton nevyko į 2012 m. Dubline vykusį susitikimą.

Trečiadienį C. Ashton atstovė sakė „EUobserver“, kad sprendimas nevykti į Kijevą nesusijęs su krize Ukrainoje.

„Aukšto rango atstovai susitinka su Serbijos ir Kosovo lyderiais Briuselyje. Laiko nedaug, nes jai reikia parengti ataskaitą apie ES dialogą (apie Kosovo ir Serbijos santykius) po dviejų savaičių Bendrųjų reikalų tarybai“, – sakė Maja Kocijancic.

Na o J. Kerry ketino vykti į Kijevą, tačiau dabar nusprendė vykti į Moldovą.