"Esu labai patenkinta, kad (ES Užsienio reikalų) taryba pasiekė politinį susitarimą, pagrįstą mano pasiūlymu", - sakė ES užsienio politikos vadovė Catherine Ashton po užsitęsusių ministrų derybų Liuksemburge.

"Tai sutelks Europos institucijas, kad galėtume vieningai reaguoti į problemas, su kuriomis susiduriame pasaulyje, taip pat skatinti visapusę politiką", - pridūrė ji.

Pasak C.Ashton, visi derybų dalyviai pripažino, kad pasiektas susitarimas tėra "kompromisas, yra dar daug neaiškių detalių dėl naujosios (Europos) išorės veiksmų tarnybos struktūros, jos funkcijų ir biudžeto".

"Noriu pabrėžti, kad ši diena svarbi Europai, nes ji yra ilgo kelio pradžia" siekiant stipresnio ir vieningesnio Europos balso pasaulyje, sakė Ispanijos užsienio reikalų ministras Miguelis Angelis Moratinosas (Migelis Anchelis Moratinosas).

Planuojama, kad Europos išorės veiksmų tarnybos (European External Action Service, EEAS) atstovybės bus įkurtos 136 šalyse, kur dirbs tūkstančiai diplomatų ir kitų darbuotojų.

Įsteigti šią diplomatinę tarnybą numatyta pernai gruodį įsigaliojusioje ES Lisabonos sutartyje, pagal kurią buvo įkurtas ir C.Ashton užimamas postas.