Šią savaitę JAV prezidentas Barackas Obama dalyvauja NATO lyderių susitikime Lisabonoje, kurio metu tikimasi pataisyti santykius su Maskva, gerokai pablogėjusius po Rusijos invazijos į Gruziją.

Tačiau Alexanderis Stubbas, Suomijos (kuri nepriklauso NATO, bet yra ES narė) užsienio reikalų ministras, perspėjo, kad Lisabonoje nenumatyta aptarti pačios svarbiausios ES laukiančios saugumo problemos.

A. Stubbas teigė, kad JAV traukiasi iš Europos ir savo dėmesį ima koncentruoti į naujus partnerius, pavyzdžiui, Kiniją. Todėl, ministro teigimu, Europai reikia ieškoti savų sprendimų. Tam būtina apsvarstyti bendros gynybos ir saugumo sistemos sukūrimo galimybes. „Negalime saugumo srityje veikti kaip 27 atskiri subjektai“, - tikino jis.

A. Stubbas gyrė kai kurių ES narių – ypač Britanijos ir Prancūzijos – pastangas koordinuoti gynybos politiką ir taip taupyti šioje srityje. Tačiau, jo nuomone, ES valstybės narės turi šiuo keliu eiti dar toliau ir stengtis išvengti funkcijų dubliavimo.

A. Stubbas palankiai įvertino planuojamą NATO ir Rusijos susitaikymą. Tikimasi, kad Kremlius greitai pateiks savo atsakymą į pasiūlymą dalyvauti kuriant aljanso priešraketinės gynybos skydą. Tačiau, suomių ministro teigimu, dabar ES turi žengti tolesnį žingsnį, gerindama santykius su Maskva – tai yra, dar labiau supaprastinti vizų režimą su Rusija.