„57 mln. skurstančių pasaulio vaikų nereikia IPhone'o, Ipad'o ar saldainių – jiems reikia knygos ir šratinuko“, – savo kalboje pažymėjo M. Yousafzai . Pasak jos, ne tos valstybės yra stiprios, kurios turi daug ginklų ir kareivių, o tos, kurių žmonės yra apsišvietę ir gali naudotis pagrindinėmis teisėmis. „Ši valstybių sąjunga yra puikus bendrumo ir vienybės pavyzdys. Tikiuosi, kad Europos Parlamentas skirs dėmesio ir padėčiai už ES ribų“, – pridūrė laureatė. Jos kalbą europarlmentarai sutiko audringais plojimais.

Įteikdamas premiją, EP pirmininkas Martinas Schulzas pažymėjo, jog žinios ir švietimas yra geriausia visuomenės investicija siekiant kovoti su prievarta ir netolerancija. „Švietimas yra ne privilegija, o esminė ir pagrindinė teisė“, – pridūrė EP pirmininkas. Pasveikinęs M. Yousafzai drąsą ir ryžtą, M. Schulzas paragino kovoti už visuotinį nemokamą mokslą viso pasaulio vaikams.

16 metų moksleivė M. Yousafzai iš Pakistano Mingoros miesto yra žinoma kaip Svat slėnio, kuriame Talibanas yra uždraudęs mergaitėms lankyti mokyklą, moterų teisių aktyvistė. 2008 m. rugsėjį viešoje kalboje ji pasipiktino tuo, kad Talibanas drįsta atimti jos pagrindinę teisę į švietimą. Kai 2009 m. sausį. Talibanas uždarė visas mergaičių mokyklas, M. Yousafzai vietos bendruomenės herojės Gul Makai slapyvardžiu pradėjo redaguoti asmeninį tinklaraštį BBC padalinyje Pakistane. Tai leido jai išgarsėti, tačiau išaiškėjus jos tikrajam vardui, M. Yousafzai šeima sulaukė grasinimų, kurie virto bandymu merginą nužudyti 2012 m. spalį, kuomet ji autobusu keliavo iš mokyklos.

Šiemet šį premija įteikta jau 25 kartą. Iškilmingoje ceremonijoje Strasbūre dalyvavo 22 ankstesnių metų premijos laureatai. Sacharovo premiją už minties laisvę, kuri pavadinta Sovietų Sąjungos disidento Andrejaus Sacharovo garbei, Europos Parlamentas nuo 1988 m. kasmet teikia asmenims ar organizacijoms, reikšmingai prisidėjusioms prie žmogaus teisių užtikrinimo ar demokratijos plėtros. Laureatas gauna 50 tūkst. eurų apdovanojimą. Tarp kitų šių metų Sacharovo premijos finalininkų buvo Baltarusijos politiniai kaliniai – Alesis Bialiackis, Eduardas Lobau ir Nikolajus Statkevičius, taip pat buvęs CŽV konsultantas Edwardas Snowdenas.