Kaip rašo www.euractiv.com, N. Dupontas Aignanas – Prancūzijos parlamento narys, konservatyviosios politinės partijos „Debout la Republique“ įkūrėjas bei Prancūzijos parlamento užsienio reikalų komiteto narys, žinomas dėl savo stipriai negatyvios pozicijos euro valiutos atžvilgiu.

N. Dupontas Aignanas pavadino Liuksemburgą „sukta valstybe“, nes ji „leidžia kurti fondus, kurių akcininkai gali nuslėpti savo tapatybę, o tai visiems kainuoja labai daug“; tuo tarpu Nyderlandai ir Airija yra „parazitinės valstybės“, nes, kaip teigia N. Dupontas Algnanas, „jos siūlo mokesčių sąlygas, kurios yra per daug palankios verslui.“

„Mes negalime to suvokti, nes mūsų šalyje gyventojams užkraunami didžiuliai mokesčiai“, - pridūrė jis.

Jo teigimu, galimas mokesčių vengimo ES problemos sprendimas – minimalaus 15 – 20 proc. pelno mokesčio nustatymas visoje ES. Tai Prancūzija turi iškelti kaip būtiną sąlygą Europos Taryboje (ET).

„Kai aš apie tai kalbu Užsienio reikalų komitete, žmonės man sako, kad tai neįmanoma, nes yra sutartys kurias privalome gerbti. Tačiau Jungtinė Karalystė (JK) nepaisė jokių sutarčių, kai derėjosi dėl nuolaidų iš ES biudžeto.“

N. Dupontas Aignanas teigia, kad „ES valdoma JK ir Vokietijos, o Prancūzija netenka įtakos ES“, todėl ji turėtų bent jau susitvarkyti su mokesčių nusižengimais šalies viduje, pavyzdžiui, leidžiant teismams pradėti tyrimus dėl mokestinių dalykų, kaip tai vyksta kitose valstybėse.

Remiantis išorinės konsultacinės įmonės atliktu įvertinimu, į Prancūzijos biudžetą kas metus nesurenkama 30 mlrd. (daugiau nei 103 mlrd. litų) PVM. Paprašytas pakomentuoti šį faktą, N. Dupontas Aignanas pateikia Belgijos sprendimo pavyzdį.

„Belgija sugebėjo labai ženkliai sumažinti PVM sukčiavimo atvejus, skirdama būtent šiam tikslui specialistus, kurie tyrinėja policijos ir mokesčių surinkimo institucijos dokumentus. Tai mažiausia, ką galime padaryti, kai kalba eina apie milijardus eurų.“

N. Duponto Aignano nuomone, kitas sprendimo būdas galėtų būti susitikimas su įmonių vadovais ir jų pozicijos išklausymas.