Štai, pavyzdžiui, Vokietijoje, tam, kad būtų sumažintos išlaidos bei, tuo pačiu, išsaugoti nervai, vertėtų tiesiog išmintingai naudotis studento pažymėjimu.

Kaip rašo DW, studentų kasdienybė – tai ne tik linksmi vakarėliai bei ilgas miegas po jų. Studentiškos stipendijos paprastai gyvenimui nepakanka, o didžioji dalis studentų neišgyvena be tėvų pagalbos, tuo tarpu trečdalis Vokietijos aukštosiose mokyklose besimokančių studentų papildomai dirba ne mažiau 20 valandų per savaitę.

Tačiau nuolatinis pinigų trūkumas Vokietijos studentams – tai dar ne priežastis atsisakyti visko. Turizmo agentūros, mobilaus ryšio operatoriai, bankai, periodikos leidyklos, kirpyklos ir kavinių savininkai nelinkę pamiršti būsimų šalies elito atstovų. Būtent todėl studento pažymėjimas, už kurį, priklausomai nuo universiteto ir federalinės žemės, tenka sumokėti apie 200 eurų (apie 690 litų) per pusmetį, išradingam studentui atsiperka su kaupu.

Ką skaityti?

Rimtų laikraščių ir žurnalų skaitymą galima drąsiai pavadinti kiekvieno žmogaus, besidominčio visuomenės gyvenimu, pareiga. Daugelis Vokietijos spaudos leidinių turi puikią reputaciją, tačiau už kokybę, kaip žinia, tenka mokėti. Tiesa, studentams mokėti tenka mažiau nei likusiai visuomenės daliai.

Didžioji spausdinamų Vokietijos informacinių leidinių, tokių kaip „Der Spiegel“, „Suddeutsche Zeitung“, „Frankfurter Allgemeine Zeitung“ ar „Die Zeit“ studentams siūlo nuolaidas net iki 40 proc. Be to, užsakydami kokį nors leidinį, studentai paprastai gali tikėtia netgi nedidelės dovanos ar piniginės premijos. Be to, didžioji dalis žurnalų ir laikraščių turi specialius nemokamus priedus, skirtus būtent studentams.

Ne po pagalve, o į banką

Banko sąskaitos turėjimas Vokietijoje – tai būtinas dalykas, tačiau paprastiems mirtingiesiems ši paslauga yra mokama. Vokietijos aukštojo mokslo įstaigų studentai, pateikdami studento pažymėjimą, gali ne tik nemokamai atsidaryti banko sąskaitą, bet taip pat gauti kreditinę bei „Electronic Cash“ atsiskaitymo korteles. Panašias paslaugas teikia visi didieji Vokietijos bankai.

Kai kuriuose bankuose studentai gauna specialią nuolaidų kortelę, su kuria galima gauti nuolaidų einant į kino teatrus, teatrus, kirpyklas, sporto klubus ir netgi degalines. Tokio neregėto dosnumo priežastis paprastai būna ta, kad pabaigę mokslus universitetuose ir susiradę darbą, jie lieka ištikimi savo bankui ir pradeda nešti jam pelną.

Atsargiai, durys užsidaro

Daugumos auštųjų mokyklų studento pažymėjimai gali būti naudojami kaip viešojo transporto bilietas. Jie galioja visos federalinės žemės teritorijoje, kuriai priklauso universitetas.

Studentai, kurie pageidauja nepriklausyti nuo traukinių ir lėktuvų tvarkaraščių, turi galimybę išsinuomoti automobilį žymiai pigiau. Tokios gerai žinomos Europos įmonės kaip „Europcar“, „Avis“, „Sixt“ ar „Hertz“ siūlo studijuojantiems asmenims nuolaidas, dėl to savaitgalis vairuojant kabrioletą ar kelionė su nedidele kompanija mikroautobusu tapo įgyvendinama realybe.

Legalus programų parsisiuntimas

Kompiuteris jau seniai yra tapęs neatsiejama bet kurio studento gyvenimo dalimi. Licencijuotos programos, skirtos mokslui, paprastai kainuoja didžiulius pinigus, tačiau Vokietijos aukštojo mokslo įstaigos turi specialius kompiuterių centrus, kuriuose galima prieiti prie kompiuterinių programų duomenų bazių.

Vos už trečdalį kainos, o kartais net ir nemokamai studentai gali parsisiųsti, pavyzdžiui, legalią „Photoshop“ ar „AutoCad“ programų versiją. Sutaupytos pinigų sumos gali siekti šimtus eurų – tam tereikia turėti studento pažymėjimą.

Sveikame kūne...

Jauniems žmonėms, kurie valandų valandas priversti sėdėti prie rašomųjų stalų ar kompiuterių, sportas – tai puiki galimybė palaikyti tinkamą formą. Tačiau kelyje siekiant Apolono formų susiduriama su dideliais sporto klubų bei užsiėmimų įkainiais, o tai įkandama ne visiems studentams. Ir vėl šioje situacijoje pagelbės universalusis studento pažymėjimas. Daugelis sporto klubų Vokietijoje siūlo aukštųjų mokyklų studentams nuolaidas net iki 50 proc.

Be to, beveik kiekvienas Vokietijos universitetas turi savo sportinius užsiėmimus ir kursus, kuriuos studentai gali lankyti nemokamai. Tačiau už golfo, buriavimo, parašiutų valdymo ar kitokių egzotiškų sporto šakų, kurioms reikia specialios įrangos, užsiėmimus vis dėlto teks mokėti papildomai.

Kultūriniai renginiai su nuolaida

Ruošiantis į kiną, muziejų, teatrą ar koncertą jaunuoliams rekomenduojama pasiimti studento pažymėjimą. Didžioji kino teatrų ir muziejų Vokietijoje dalis studentams suteikia galimybę įsigyti bilietus su nuolaida. Lankantis teatre ar koncertų salėje vertėtų nesibaiminti pasiteirauti apie nuolaidas, teikiamas studentams.

Užkietėjusiems kino mėgėjams siūloma alternatyva – galimybė žiūrėti filmus universitetų kino salėse. Vos už 3 eurus (10,36 litų) studentai gali žiūrėti viską: nuo populiarių holivudinių filmų iki eksperimentinio trumpametražio kino šedevrų. Verta paminėti, kad daugelyje universitetų žiūrovai balsuoja ir tokiu būdu dalyvauja rodomų kino filmų programų sudaryme.