Atlikus tyrimą paaiškėjo, jog vietoje kai kurių į JK iš Europos Sąjungai (ES) nepriklausančių šalių atvykę studentų kalbos testus už papildomą mokestį laikė kiti asmenys.

Šių testų laikymą organizavusi įmonė ETS – tai viena didžiausių įmonių, rengiančių anglų kalbos žinių patikrinimo egzaminus visame pasaulyje.

JK vidaus reikalų ministrė Theresa May BBC „Panoramos“ surinktus įrodymus pavadino šokiruojančiais.

Šiuos duomenis žurnalistai surinko pasitelkę slaptą filmavimą, kuris padėjo išaiškinti agentų tinklą, kurie padėjo studentams apgaulės būdu pratęsti studentišką vizą.

Vykdant tyrimą BBC talkino legaliai JK gyvenantys studentai. Jie apsimetė prastai angliškai kalbančiais atvykėliais iš kitų šalių, pageidavusiais likti JK ir dirbti nelegaliai.

Vienas jų nuvyko į Londone įsikūrusį įmonės „Studentway Education“ biurą. Ši įmonė teikia konsultavimo paslaugas imigracijos klausimais.

Paaiškėjo, kad ši įmonė gali pagelbėti laikant anglų kalbos egzaminą, net jei asmuo visiškai nemoka kalbos. „Vietoje jūsų egzamine dalyvaus kitas asmuo. Jums reikės tik atsinešti savo nuotrauką tam, kad patvirtintumėte savo dalyvavimą egzamine“, - patikino „Studentway Education“ direktorius.

BBC tyrimą atlikti padėjusiai studentei buvo pasakyta, kad garantuotas egzamino išlaikymas jai kainuos 500 svarų sterlingų (2 076 litus). Ši suma du kartus didesnė už įprastinę šio egzamino laikymo kainą. Atlikusi apmokėjimą studentė buvo išsiųsta į Londone esantį Eden International koledžą laikyti anglų kalbos skirtos tarptautiniam bendravimui testo TOEIC, tačiau jokio egzamino nevyko.

Tikriesiems egzaminą laikiusiems asmenims reikėjo tik palaukti, kol iš jų bus surinktos nuotraukos, įrodančios jų dalyvavimą egzamine.

Praėjus savaitei BBC tyrimą padėjusi atlikti studentė grįžo į koledžą tam, kad laikytų dar vieną TOEIC testą, kuriame buvo pateikti klausimai ir keli atsakymų variantai.

Šį kartą jau buvo būtina dalyvauti egzamine, tačiau asmuo, turėjęs stebėti, kad studentai nenusirašinėtų, paprasčiausiai jiems diktavo teisingus atsakymų variantus.

Vietoje testui atlikti skirtų dviejų valandų studentai užtruko vos septynias minutes.

Po kelių dienų šiai studentei buvo išduotas „Studentway Education“ sertifikatas, patvirtinantis, jog ji sėkmingai išlaikė TOEIC egzaminą.

Eden International koledžas neigia bet kokį dalyvavimą nesąžiningo egzaminų vykdymo procese.

„Studentway Education“ įmonės internetinėje svetainėje teigiama, kad JK Vidaus reikalų ministerija nurodė laikinai sustabdyti šių testų laikymą.

Asmenims, kurie jau registravosi atlikti testą, siūloma susisiekti su egzamino rengėjais piniginei kompensacijai gauti.