Strasbūro teismo nutartyje teigiama, kad „vien tik rizikos, kad demonstracija gali pažeisti viešąją tvarką, nepakanka pateisinti jos draudimui“.

„Jeigu dėl tikimybės demonstracijos metu kilti įtampai ar įvykti piktam oponuojančių grupių apsižodžiavimui demonstracijos būtų draudžiamos, iš visuomenės būtų atimta teisė išgirsti kitokį požiūrį tais klausimais, į kuriuos jautriai reaguoja didžioji visuomenės dalis, o tai prieštarautų [Europos Žmogaus teisių] konvencijos principams“.

Rusija taip pat yra pasirašiusi šią konvenciją, visgi šiuo metu ji yra atsakovė visoje krūvoje EŽTT bylų. Verdiktai Maskvai yra privalomi, o juose gali būti reikalaujama sumokėti aukoms finansines kompensacijas – pavyzdžiui, dėl karo Čečėnijoje – ar pakeisti teisės aktų nuostatas.

EP pirmininkas palaiko gėjų santuokas

Europos Parlamento pirmininkas Jerzy Buzekas praėjusią savaitę taip pat paskelbė pareiškimą, kuriame pasmerkė smurto protrūkį Belgrado gėjų parado metu.

Gėjų paradas Serbijoje įvyko Belgrade spalio 10 d. Apie tūkstantį žmonių, tarp jų ir keli ES diplomatai bei vienas europarlamentaras, taikiai pražygiavo atitvertame miesto kvartale. Tačiau gretimose gatvėse grupės jaunuolių įsivėlė į rimtas kautynes su policija, niokojo pastatus ir sužeidė daugiau kaip 100 policijos pareigūnų.

Reaguodamas į šiuos įvykius, J. Buzekas savo komunikate daugiau kritikavo smurto ir chuliganizmo apraiškas, o ne bendrą nusistatymą prieš gėjus, tačiau pridūrė: „Europos Parlamentas išreiškia tvirtą nusistatymą prieš homofobiją, nesvarbu, ar ji atsiranda ES viduje, ar išorėje. (...) Homofobija yra žmogaus orumo pažeidimas, verčiantis suabejoti pagrindinėmis teisėmis“.

J. Buzekas, duodamas interviu, yra ne kartą pasisakęs už civilinių gėjų sąjungų legalizavimą Lenkijoje, tačiau šioje katalikiškoje šalyje tai itin prieštaringas klausimas.