„Vokiečių kalba yra dažniausiai vartojama gimtoji kalba ir viena iš trijų darbinių Europos Sąjungos (ES) kalbų“, - rašoma A. Merkel Krikščionių demokratų sąjungos (CDU) ir jos atšakos Bavarijoje – Krikščionių socialistų sąjungos (CSU) – programos projekte.

„Stengsimės toliau stiprinti vokiečių kalbą Europoje. Mūsų tikslas – kad Europos Parlamente, Europos Komisijoje ir Europos Taryboje ji būtų traktuojama taip pat, kaip anglų ir prancūzų kalbos“, - teigiama jame.

Pastaruosius du dešimtmečius anglų ir prancūzų kalbos buvo pagrindinės darbinės ES kalbos. Tačiau 2004 metais prie bloko prisijungus Rytų Europos valstybėms, kuriose gyventojai dažniau moka anglų kalbą, prancūzų kalbos reikšmė sumenko.

Tačiau kalbų vartojimas priklauso nuo institucijų.

Vokiškai iki šios dienos retai kalbama Europos Komisijoje, tačiau šią kalbą dažnai galima išgirsti Europos Parlamente, kurio pirmininkas yra vokietis ir kuriame dėl didelio gyventojų skaičiaus Vokietija turi daugiau savo atstovų negu kitos šalys narės.

Tai ne pirmas kartas, kai A. Merkel konservatoriai ragina įtvirtinti vokiečių kalbos vartojimą Briuselyje. 2009 metų programoje jie taip pat apgailestavo, jog vokiečių kalbai nesuteikiamas lygiavertis statusas.

Tačiau turint galvoje, kaip nuo euro zonos krizės pradžios vos per trejus metus išaugo ekonominė Vokietijos galia, toks reikalavimas gali suerzinti kitas valstybes.

A.Merkel konservatorių lyderis parlamente Volkeris Kauderis 2011 metais jau sukėlė pasipiktinimo audrą, pareikšdamas, jog „Europa kalba vokiškai“.

Savo rinkimų programoje CDU ir CSU taip pat džiaugiasi, jog Europoje buvo įvesti „Vokietijos stiliaus skolų stabdžiai“, ir sveikina Berlyno vaidmenį griežtinant ES biudžeto taisykles bei užtikrinant, kad struktūrinės reformos bus įgyvendintos ir kitose euro zonos valstybėse.

Jie taip pat garsiai skelbia besipriešinantys bendrų euro zonos obligacijų išleidimui ir visoje Europoje galiosiančiai indėlių garantijų schemai.

„Tai sukels abipuses rizikas ir privers Vokietijos gyventojus garantuoti indėlius kitoms šalims“, - rašoma rinkimų programos projekte, kurį ruošiamasi patvirtinti šį savaitgalį.