Analitikai prognozuoja, kad daugiau šansų atsiras skalūnų dujų gavybai Europoje, daugiau palankumo atominei energetikai, nors Rytų partnerės sulauks gerokai mažiau dėmesio.

Vilioja į frakcijas

O kol kas Europos Parlamente dėliojamos pozicijos. Konservatoriai – Europos liaudies partija jau išsirinko savo lyderį – juo tapo vokietis Manfredas Veberis. Liberalai ir socialdemokratai savo lyderių kol kas nekeičia. Tuo tarpu žalieji išsirinko du lyderius – buvusią pavaduotoją vokietę Rebeccą Harms ir belgą Pfilippe Lambertą.

Tuo tarpu Europos Parlamento naujokai aiškinasi santykius. Mūsiškiai „Tvarka ir teisingumas“ paneigė gandus, kurie pasirodė „EuObserver“, kad išrinkti partijos nariai šliejasi prie prancūzų radikalų su Marin Le Pen priešakyje. Radikalai karštligiškai ieško naujokų, nes norint suformuoti frakciją, reikia mažiausiai 25 narių iš 7 skirtingų šalių. Tuo tarpu trims pagrindinėms parlamento grupėms irgi reikės gerokai apsikarpyti ambicijas ir bandyti rasti bendrų sprendimų dėl proeuropietiškų klausimų. Kiekviena frakcija stengiasi prisitraukti žmonių iš įvairių partijų, o ir patys europarlamento naujokai ne visada žino, į kokią pusę pasiduoti. Jei konservatoriams ir socialdemokratams dėl to klausimų nekyla, tai valstiečiams, pavyzdžiui, Lietuvoje, dar ir kaip kyla.