„Versalis be karo“ – skelbia Vokietijos dienraščio „Handelsblatt“ antraštė. Straipsnyje smarkiai kritikuojamas kanclerės A. Merkel požiūris į finansinius sunkumus išgyvenančias Europos Sąjungos valstybes nares. Vyriausiasis laikraščio redaktorius Gaboras Steingartas straipsnyje kanclerę kaltina Graikijai, Airijai, Portugalijai ir Ispanijai skyrus panašias į Versalio sutartyje išdėstytas sankcijas, kurios nutraukė Pirmąjį pasaulinį karą, tačiau paruošė dirvą antrajam.

G.Steingartas taip pat primena JAV Valstybės sekretoriaus George Marshallo 1947 metų birželį pasakytą kalbą, kurioje pastarasis karą pralaimėjusiai Vokietijai pasiūlė finansinę paramą, kad šalis galėtų likimą ir vėl paimti į savo rankas. „Už tai mes įvertinome amerikiečius, tačiau pamokos neišmokome“ – todėl dabar rizikuojame Europą paversti „vieta, kurioje visi vieni kitų neapkenčia“.

Kol kas nė vienai valstybei taikos metu nebuvo pavykę sumažinti biudžeto deficito iki 13 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP), pažymi „Handelsblatt“.

„Jeigu toks reikalavimas būtų taikomas Vokietijai, pastaroji turėtų atsisakyti išmokų šeimoms, išformuoti Bundesverą (Vokietijos ginkluotosios pajėgos), iki nulio sumažinti socialinio draudimo subsidijas bei padvigubinti pajamų mokestį“.

„72 mln. graikų, airių, ispanų ir portugalų Europos bankams skolingi 1,5 trilijono eurų. Ši suma penkis kartus didesnė už Vokietijos biudžetą“, rašo G. Steingartas ir spėja, kad „nelaimėje atsidūrusios valstybės narės taupys ir veršis diržus tol, kol pasismaugs, tačiau girnų akmens po kaklu neatsikratys“.

Prieš leisdama savo politikai pasiekti apogėjų – ne karo metu, o siaučiant socialiniam nesaugumui, A.Merkel turėjo geriau prisiminti Versalio sutartį ir G.Marshallo planą, atsiversti reikiamą jo puslapį ir garsiu būgnų griausmu paraginti tiesiogines investicijas Pietų Europoje.