Europos socialistų partijos (ESP) – jungtinės Europos partijos, vienijančios visas žemyno socialdemokratų politines organizacijas – vadovybė penktadienį patvirtino naują iš 5 punktų susidedantį veiksmų kodeksą, kuriame nurodoma, kaip elgtis su kraštutinėmis dešiniosiomis partijomis, ekonominės krizės metu išpopuliarėjusiomis daugelyje šalių.

„Dėl šios grėsmės (...) visos Europos partijos turėtų prisidėti prie mūsų plano ir atsisakyti dirbti su kraštutiniais dešiniaisiais“, - kalbėjo partijos pirmininkas, buvęs Danijos premjeras Poulas Nyrupas Rasmussenas.

Konkrečiau kalbant, ši partija kviečia visas pagrindines kairiąsias, dešiniąsias ir centro partijas atsisakyti su kraštutinėmis dešiniosiomis partijomis sudaryti koalicijas, aljansus prieš rinkimus ar teikti bet kokią „numanomą paramą“ bei izoliuoti partijų narius, nesilaikančius šio „karantino“.
ESP taip pat paragino visas partijas „neperkelti [nacionalistų] idėjų į savo politines programas ar strategijas“.

Tokia situacija, kur konservatorių-liberalų ir centro dešiniųjų mažumos vyriausybei prireikė prieš islamą ir prieš imigrantus nusiteikusios nacionalistų partijos paramos, susidarė Nyderlanduose. ESP jau ne pirmą kartą kritikuoja šią padėtį.

Tačiau net ir socialistinės partijos yra bendradarbiavę su kraštutiniais dešiniaisiais. 2006 m. Slovakijoje centro kairioji „Smer“ partija buvo sudariusi koaliciją su nacionalistais. Dėl to „Smer“ narystė ESP buvo sustabdyta ir atnaujinta tik 2008 m.

O pirmadienį Bavarijos gubernatorius Horstas Seehoferis, priklausantis konservatorių partijai, pareiškė, kad Vokietija turėtų uždrausti imigraciją iš Turkijos ir arabų kraštų, nes šių šalių piliečiai neva taip gerai „nesiintegruoja“ į vokiečių visuomenę kaip kiti. Iki šiol Vokietija buvo viena iš nedaugelio Europos valstybių, kuriose nacionalistai nesulaukė ypatingo palaikymo.