Po triuškinančio pralaimėjimo Europos rinkimuose praėjusiais metais, aktyvistai kartu su ESP pradėjo kampaniją, kuria siekė paskatinti preliminarius rinkimus ir iškelti savo kandidatą į Europos Komisijos (EK) prezidento postą.

ESP iki 2009 m. birželio nepasiūlė nė vieno kandidato, todėl keli aktyvistai pasiūlė įvairių Europos valstybių socialdemokratų partijų narius susiburti ir išrinkti savo kandidatą, atstovausiantį 2014 m. EK prezidento rinkimuose.

„ESP preliminariųjų rinkimų kampaniją“ liepos 26 d. pradėjo Airijos Darbininkų Partijos centrinės tarybos narys Desmondas O'Toole ir Lisabonos miesto tarybos narys Jose Reisas Santos.
Kampanija, pasak jos kūrėjų, susilaikė didžiulio visuomenės dėmesio. Socialiniuose tinklapiuose „Facebook“ ir „Twitter“, kampanija turi daug gerbėjų, kurių skaičius sparčiai auga. D. O'Toole didžiuodamasis pabrėžia: „Tai ne šiaip sau vaikučiai, žaidžiantys kokioje nors „Facebook“ grupėje. Tai rimta!”. Anot D.O’Tooles, pasibaigus vasaros atostogoms, gerbėjų skaičius dar labiau išaugs.

Aktyvistų pora taip pat teigia, kad toks judėjimas bus naudingas priešinantis nepopuliam „demokratijos deficitui“. "Jau seniai kilo daug klausimų apie ES demokratiją. Europos Parlamento rinkimai dabar turi didesnės reikšmės nei anksčiau. Tačiau tik ESP neiškėlė savo kandidato ir dėl to mes patyrėme nesėkmę. Aktyvistai yra nepatenkinti“, - teigė D.O’Toole.