Europos Komisijos (EK) užsakymu atliktas tyrimas – tai Briuselio mėginimas pateikti neginčijamų įrodymų dėl vis augančios emocionalios diskusijos apie ES fundamentalių taisyklių potencialaus poveikio laisvam judėjimui bei lygioms teisėms.

Kaip praneša www.euobserver.com, ES socialinių reikalų komisaras Laszlo Andoras teigia, kad šis tyrimas rodo, jog taip vadinamas „socialinių išmokų“ turizmas nėra nei plačiai paplitęs, nei sistematinis.

Tyrimo duomenimis, absoliuti dauguma ES migrantų, persikeliančių į kitą ES valstybę, tai daro tam, kad ten dirbtų ar ieškotų darbo.

Šis tyrimas taip pat parodė, kad „daugumoje šalių imigrantai socialinėmis išmokomis naudojasi ne ką daugiau, nei šios šalies piliečiai“, o toks įspūdis gali susidaryti, nes atvykėliai gauna „specialių“ išmokų, nes yra imigrantai.

Nors ES vidaus migrantų skaičius per pastaruosius dešimt metų augo, šis augimas nebuvo ženklus. 2012 m. jie sudarė 2,6 proc. visų ES gyventojų, o 2003 m. migrantai – 1,3 proc. ES gyventojų.
Šio rodiklio augimą taip pat paskatino ir bedarbių migrantų skaičiaus augimas. 2003 m. jie sudarė 0,7 proc. visų ES gyventojų, o 2012 m. jų jau buvo 1 proc.

Tyrimas taip pat rodo, kad migrantų srautai kinta priklausomai nuo ekonominės šalies gerovės.

„ES vidaus migracija Ispanijoje ir Airijoje smuko, tuo tarpu imigrantų srautai į Austriją, Daniją ir Vokietiją išaugo.“

Šis tyrimas buvo atliktas reaguojant į anksčiau šiais metais Austrijos, Vokietijos, Nyderlandų ir Jungtinės Karalystės (JK) pareikštą reikalavimą įvesti griežtesnes ES taisykles tam, kad būtų sustabdytas „socialinių išmokų“ turizmas.

EK atmetė keturių ES valstybių narių reikalavimą, remdamasi tuo, kad jų reikalavimai neturi pagrindo.

EK įsitikinusi, kad tokie ginčai pakirs fundamentaliuosius ES teisės aktus, pavyzdžiui, teisę laisvai judėti.

Šios baimės kyla, nes prieš imigraciją pasisakančios partijos kai kuriose ES šalyse narėse – Prancūzijoje, JK, Nyderlanduose – daro įtaką centro partijoms, kad šios priimtų šią politiką tam, kad būtų išsaugoti rinkėjų balsai.

JK šiuo metu vyksta debatai dėl naujojo kontraversiško imigracijos dokumento. Du trečdaliai gyventojų mano, kad būtina imtis „drastiškų veiksmų“ tam, kad būtų sumažinta imigracija.

Didžioji dalis apklaustųjų, kurių nuomonės spalio 14 d. teiravosi „Sky News“, mano, kad imigracija neigiamai veikia sveikatos, išsilavinimo, gyvenamojo būsto ir socialinių išmokų sistemas.

74 proc. apklaustųjų teigia nerimaujantis dėl to, kad darbininkai iš Rumunijos ir Bulgarijos, kurių patekimas į Didžiąją Britaniją šiuo metu ribojamas, nuo ateinančių metų pradžios galės atvyksti be jokių apribojimų.