„Vokietijos vartotojai reaguoja į su Nacionalinės saugumo agentūra (NSA) susijusį skandalą, todėl jaučiama perėjimo prie vokiškų elektroninio pašto paslaugų tiekėjų tendencija, taip pat vartotojai ima reikalauti savo elektroninio pašto šifravimo paslaugų, kurias suteikia telekomunikacijų bendrovės. Vokietijos paslaugų tiekėjai turi puikių galimybių asmeniniam šifravimui.“ – teigė teisingumo ministrė S. Leutheusser-Schnarrenberger.Jos teigimu, taip jau pasielgė apie 80 proc. vartotojų.

Kaip rašo www.euobserver.com, dviejų JAV elektroninio pašto gigančių „Gmail“ ir „Yahoo Mail“ vartotojai negali būti tikri, kad jų susirašinėjimai ir laiškai nėra šnipinėjami programos „Prism“, kuri buvo atskleista į Rusiją pabėgusio buvusio JAV centrinės žvalgybos agentūros (CŽV) darbuotojo Edwardo Snowdeno.

Tuo tarpu Vokietijoje įsikūrusios elektroninio pašto įmonės naudoja tik vokiškus serverius, todėl jos nėra taip lengvai pasiekiamos NSA ar CŽV.
Atsakydama į pasikeitusią vartotojų elektroninio pašto pasirinkimo tendenciją, didžiausia interneto tiekėja Vokietijoje „Deutsche Telekom“ pradėjo teikti paslaugą pavadinimu „Elektroninis paštas, pagamintas Vokietijoje“, siūlydama šifravimą bei duomenų laikymą vietiniuose serveriuose.

„Vokiečius stipriai neramina pastarojo meto pranešimai dėl galimai perimamos informacijos. Mūsų iniciatyva skirta tam, kad būtų numalšintas šis susirūpinimas, o bendravimas elektroniniu paštu Vokietijoje iš esmės taptu saugesnis“, - vartotojus patikino „Deutsche Telekom“ valdybos pirmininkas Rene Obermannas.

Mažesnės elektroninio pašto įmonės, pavyzdžiui, Berlyne įsikūrusi „Posteo“, taip pat pastebėjo naujų vartotojų skaičiaus augimą.
Kaip praneša „Deutsche Welle“, siūlanti šifruotą ryšį bei visišką anonimiškumą „Posteo“ vien per praėjusią savaitę užregistravo 2 000 naujų elektroninio pašto paskyrų, o bendras naujų vartotojų skaičius nuo NSA skandalo pradžios jau siekia 20 000.

Vokiški serveriai taip pat tampa vis paklausesni.Taip vadinamas „Cloud“ – serveris, siūlantis nuotolinio duomenų laikymo erdvę asmenims ir įmonėms – ne vien JAV priklausantis fenomenas.