Bulgarija, Prancūzija, Italija, Portugalija ir Ispanija, šalys, kuriose populiari vyno gamyba, tvirtina, kad pernai gegužę Škotijos parlamente priimtas įstatymas dėl minimalios alkoholio vieneto kainos pažeidžia ES laisvosios prekybos taisykles.

Siūloma, kad alkoholio vienetas kainuotų mažiausiai 50 pensų (58 euro centus).

Kai praneša BBC, 12 valstybių pateikė EK savo nuomonę šiuo klausimu.
EK jau svarsto Škotijos vyriausybės prašymą atleisti ją nuo ES laisvosios prekybos taisyklių. Tiesa, girdisi skundų, kad tai importuojamos produkcijos diskriminacija.

Pagal dabartinį teisės aktą, valstybė gali sugriežtinti importą, saugodama žmonių sveikatą, tačiau privalo įrodyti, jog tai būtina ir tikrai nėra alternatyvių priemonių. Škotijos vyriausybė tvirtina, kad tai – vienintelis būdas spręsti piktnaudžiavimo alkoholiu problemą šalyje.

Tačiau dalis ES narių pareiškė, jog toks įstatymas neigiamai paveiks vyno eksportą. Portugalijos skunde rašoma, jog realiai minimali kaina apsaugos šalies vyno rinką nuo importuojamų vynų konkurencijos.
Prancūzija, kuriai JK yra didžiausia užsienio rinka, pareiškė, jog įstatymas užkerta kelia konkurencijai, naikina motyvaciją stengtis rinkoje.

Pernai EK paskelbė, kad įstatymas gali pažeisti ES teisės aktus. Visgi gegužę teismas nusprendė, jog tokia politika teisėta.
Šiemet Airija pranešė svarstanti minimalių alkoholio kainų įvedimą, taip pat palaikė škotų planus ir pabrėžė, jog tai svari priemonė spręsti piktnaudžiavimo alkoholiu problemą.