"Tarptautinio mokestinio sukčiavimo apimtis yra skandalinga, o siekiant tai pažaboti neužteks vienašališkų nacionalinių priemonių", - teigė EP pranešėja dėl mokestinio sukčiavimo Mojca Kleva Kekuš (Socialistai ir demokratai, Slovėnija).

"Artimiausiu metu reikės sukurti bendrą informacijos keitimosi mokesčių srityje platformą. Nereikia daugiau mokesčių, bet būtina turėti daugiau žmonių ir įmonių, mokančių šiuos mokesčius", - pažymėjo EP pranešėja dėl metinės mokesčių ataskaitos Ildiko Gáll-Pelcz (Europos liaudies partija, Vengrija).

EP atkreipia dėmesį, kad vienam ES piliečiui tenka apie 2 tūkst. eurų per metus nesumokėtų mokesčių. Šias galimas pajamas valstybės praranda dėl mokestinio sukčiavimo, mokesčių slėpimo, jų vengimo bei agresyvaus mokesčių planavimo.

Kadangi mokesčiai neadministruojami ES lygiu, kovos su mokestiniu sukčiavimu stiprinimas priklauso nuo ES valstybių pastangų. Todėl EP nariai ragina jas suvienodinti apmokestinimo bazę, sutarti dėl "mokesčių rojaus" termino, paruošti bendrą tokių teritorijų juodąjį sąrašą ir neleisti įmonėms perkelti į jas savo pelno. Savo ruožtu valstybės raginamos patobulinti muitų ir mokestinių duomenų kryžminę patikrą siekiant sumažinti pridėtinės vertės mokesčio praradimus.

Rezoliucijoje siūloma įpareigoti ES valstybes, siekiančias gauti finansinę pagalbą, ne tik didinti mokesčių surinkimą ir kovoti su mokestiniu sukčiavimu, bet ir kovoti su pinigų plovimu, mokesčių vengimu ir agresyvių mokesčių planavimu.

Siūloma neskirti ES finansavimo mokestinius standartus pažeidžiančioms įmonėms, taip pat įpareigoti viešuosiuose pirkimuose dalyvaujančias įmones atskleisti informaciją apie gautas nuobaudas už mokesčių srities pažeidimus. Viešojo sektoriaus institucijoms siūloma suteikti teisę nutraukti viešųjų pirkimų sutartį, jei tiekėjas nevykdo mokestinių prievolių.

Galiausiai europarlamentarai ragina ES imtis lyderės vaidmens tarptautinėse diskusijose dėl skaidrumo ir keitimosi mokestine informacija. Rezoliucijoje pažymima, kad mokesčių vengimas daro neigiamą poveikį besivystančių šalių biudžetams, kurie, manoma, kasmet nesurenka apie 125 mlrd. eurų mokesčių įplaukų, o tai yra dukart daugiau negu jų gaunama tarptautinė pagalba.

Kitoje mokesčių politikos klausimais priimtoje rezoliucijoje EP nariai siūlo skurti pažangią, koordinuotą ir lanksčią mokesčių sistemą, kuri leistų ES valstybėms sistemiškiau keistis informacija apie mokesčių pokyčius šalies viduje.