Kaip rašo „Euronews“, dar šių metų birželio mėn. buvo manoma, kad čia atvykusių džihadistų iš Europos yra apie 600, tačiau dabar šis skaičius išaugo beveik tris kartus. Šią informaciją pateikė Belgijos vidaus reikalų ministrė Joelle Milquet.

„Remiantis įvairiais paskaičiavimais, į Siriją išvyko 1 500–2 000 asmenų“, - sakė Joelle Milquet. „Tai asmenys iš įvairių valstybių nelygiomis proporcijomis. Tačiau šis reiškinys stebimas visoje ES, o šių asmenų išvaizda ganėtinai tipinė.“

Prancūzijos vidaus reikalų ministras Manuelis Vallsas pareiškė, kad terorizmo pavojus ES nuo to nedidėja, todėl nėra priežasčių baimintis šių samdinių, grįžtančių iš Sirijos namo į ES.

„Šią dieną mes nekonstatuojame tiesioginio ar šalutinio pavojaus mūsų valstybėms, interesams ar piliečiams“, - sakė M. Vallsas. „Mums draugiškų valstybių interesams taip pat pavojus nekyla.“

Paaiškėjo, kad šiuo klausimu 9 ES šalys narės dalinasi informacija bei bendradarbiauja su Australija, Kanada ir JAV.

Aukšto rango antiteroristinės ES tarnybos pareigūnas paragino sėkmingiau panaudoti duomenis apie lėktuvų keleivius tam, kad būtų sekamas savanorių judėjimas į Siriją. Tačiau įstatyminė bazė, kuri tai leistų atlikti, užstrigo Europos Parlamente (EP), kuris jos negalės patvirtinti iki ateinančių metų gegužės mėn. įvyksiančių rinkimų.