Tuo metu ES užsienio politikos vadovė Catherine Ashton susitiko su Ukrainos prezidentu Viktoru Janukovyčiumi, o policija Kijeve ir kituose miestuose ėmėsi demonstrantų, blokavusių vyriausybės pastatus ir nesutinkančių su V. Janukovyčiaus sprendimu nepasirašyti Laisvosios prekybos ir Asociacijos sutarčių su ES.

Kaip rašo www.neurope.eu, jau anksčiau V. Janukovyčius yra pranešęs, kad vyriausybė atnaujina derybas dėl ES Asociacijos sutarties.
S. Fule pranešė EP nariams, kad Ukrainos situacija tapo svarbiu Vilniaus viršūnių susitikimo akcentu, o tada didžiąją savo kalbos dalį skyrė susidariusiai situacijai Kijeve.

„Aš tvirtai tikiu, kad Asociacijos sutartis neturi precedento dėl savo gilumo, plataus masto ir svarumo, o jos vertė turbūt yra milijonus kartų didesnė nei tiesiog rašiklio brūkštelėjimas. Aš sužavėtas ukrainiečių meile laisvei bei jų europietiškosios dvasios branda. Jų siekis nėra ES kompensacija, tai galimybė gyventi pagal europietiškąsias vertybes“, - sakė S. Fule, pažymėdamas, kad didžioji Ukrainos gyventojų dalis apsisprendė, kuria kryptimi turėtų judėti Ukraina.

„Spėlionės dėl tariamos Ukrainos modernizacijos kainos neturi pagrindo bei yra nepateisiamos, taip pat kaip ir prekybiniai apribojimai, kurių ėmėsi Rusija. Tai buvo skirta atkalbėti ukrainiečius nuo naujų galimybių išmėginimo“, - pridūrė S. Fule.
Jis taip pat pridūrė, kad ES pasiruošusi paremti Ukrainos modernizaciją finansiškai bei užtikrinti Rusiją, kad jos ekonominiai interesai nenukentės, jei Ukraina galiausiai pasirašys Asociacijos sutartį.

„Taip pat mes norime pasinaudoti mūsų dialogu su Rusija tam, kad paaiškintume, jog Asociacijos sutartis su Ukraina nepakenks Rusijos ekonominiams interesams. Tačiau pati Asociacijos sutartis yra dvišalė tarp ES ir Ukrainos. Kaip viršūnių susitikimo Vilniuje metu pasakė Europos Komisijos (EK) pirmininkas Jose Manuelis Barroso, riboto suvereniteto laikai Europoje baigėsi“, - sakė S. Fule.

S. Fule nuomone, nepaisant Ukrainos nesėkmės, Vilniaus viršūnių susitikimas tapo svarbiu Rytų partnerystės vystymosi ir pažangos žingsniu, nes tai buvo pirmasis viršūnių susitikimas, turėjęs apčiuopiamų rezultatų.